Televisie Overige films

Farishtay kifti rost / Angel on the Right (Djamsjed Oesmonov, 2002, Tadzjikistan/Italië/Frankrijk/Zwitserland). Consequent karige film speelt in een arm, winters-kaal Tadzjikistan. Bezorgde moeder lokt met een leugen haar zoon, een afgestrafte dief, terug naar huis. Ned.3, 14.30-16.00u.

Lust for Life (Vincente Minnelli, 1956, VS). Vermaarde Hollywoodfilm over het leven van Vincent van Gogh probeerde kleurgebruik van de schilder te imiteren en is voor alles een verbeelding van de Mythe van de Getergde Kunstenaar. Bewonderenswaardige hoofdrol van Kirk Douglas, Oscar voor Anthony Quinn's bijrol van Gaugain. BBC2, 16.15-18.15u.

Captain Corelli's Mandolin (John Madden, 2001, GB/VS/Fr). Vakkundig gevisualiseerde gemakzucht speelt op een anno 1941 door de Italianen bezet Grieks eiland. Italiaanse legerkapitein Nicolas Cage valt voor Griekse doktersdochter Penélope Cruz, wier verloofde Christian Bale onderwijl in Duitsland vecht. Net5, 21.00-23.25u.

Soldaat van Oranje (Paul Verhoeven, 1979, Nederland). Avontuurlijk kassucces naar autobiografie van Erik Hazelhoff Roelfsema is genuanceerder dan hij op het eerste gezicht lijkt en is wel eens uitgeroepen tot de op Turks Fruit na beste Nederlandse speelfilm ooit. Ook het heldendom heeft volgens Verhoeven zijn opportunistische kanten. De studenten Rutger Hauer en Jeroen Krabbé worden Engelandvaarder. RTL5, 22.00-0.49u.

Face/Off (John Woo, 1997, VS). Derde Hollywoodfilm van Woo, de Hongkongse meester die zijn hyperbolische actiefilms laat lijken op sentimentele musicals. Thriller-scenario laat John Travolta en Nicholas Cage bizarre dubbelrollen spelen: FBI-agent en huur-terrorist wisselen via chirurgisch hoogstandje van gezicht. Veronica, 22.00-0.40u.

Het Schnitzelparadijs (Martin Koolhoven, 2005, Ned.). In de bioscoop buitengewoon succesrijke Telefilm is geen mijlpaal in de vaderlandse filmgeschiedenis, maar een effectieve komedie over multicultureel Holland. Marokkaanse afwasser Mounir Valentyn beleeft in Van der Valk-achtig hotel-restaurant, waar types als Frank Lammers en Tygo Gernandt de keuken onveilig maken, Romeo-en-Julia-liefde met beter gesitueerde serveerster Bracha van Doesburgh. Ned.3, 22.35-0.10u.

The King of Marvin Gardens (Bob Rafelson, 1972, VS). Zwaarwichtige tragikomedie. Jack Nicholson schittert als verlopen radiopresentator die vergeefs probeert om Bruce Dern te weerhouden van een krankzinnige financiële onderneming. België 2, 22.55-0.35u.

The Color of Money (Martin Scorsese, 1986, VS). Door hoofdrolspeler Paul Newman geïnstigeerd vervolg op diens succesfilm The Hustler (Robert Rossen, 1961). Vijfentwintig jaar later ontfermt de voormalige hustler zich over onstuimige pool player Tom Cruise en belandt hij in een moreel vacuüm. RTL7, 23.00-1.15u.

American Beauty (Sam Mendes, 1999, VS). Alom bejubeld, met vijf Oscars bekroond filmdebuut van de Engelse theaterregisseur Mendes maakt - wrang en komisch - een pijnlijke boodschap verteerbaar voor een breed publiek: over het morele faillissement van het traditionele gezin en de materialistische schijnwereld van de suburbia. Terugblik op de laatste levensmaanden van een doorsnee-man (Kevin Spacey) mondt uit in een serene oefening in spiritualiteit en een troostrijke verkenning van zen-achtige schoonheid. BBC1, 23.00-0.55u.

The Shootist (Don Siegel, 1976, VS). Zwanenzang van John Wayne is een stijlvolle, psychologische western over een fameuze, aan kanker lijdende revolverheld die een waardige dood verkiest. BBC2, 0.10-1.45u