Taraf de Haidouks: Continuing Adventures

De BuenaVista Social Club op zijn Roemeens: een verzameling (stok)oude solisten geleid door een jongere met verstand van zaken. Ook de Taraf werd ontdekt door buitenstaanders: de Brusselse producers Michel Winter en Stéphane Karo. Na de val van dictator Ceausescu togen zij naar het straatarme dorp Clejani om dit formidabele zigeunerorkest uit de modder te trekken. En met succes, want al in het najaar van '91 speelde het drie keer in Nederland. Tijdens de hevige première in het KIT Tropentheater vielen sommige instrumenten (violen, cimbalom) van slijtage bijna uit elkaar.

Omslag dvd Taraf de Haidouks: Continuing Adventures (Crammed Disc DVDTDH2; distr. Coast to Coast ****
Omslag dvd Taraf de Haidouks: Continuing Adventures (Crammed Disc DVDTDH2; distr. Coast to Coast ****

Deze cd/dvd-productie, twee concerten en twee documentaires, bewijst dat er ondanks veel successen weinig is veranderd. De musici zijn nog steeds gretig en spelen bij voorkeur in de hoogste tempi. Op het Gipsy Festival in Tilburg op 28/5, zal men één Taraf-solist node missen: de tandeloze zanger/violist Niculeu Neacsu. Hij overleed in 2002, kort na een optreden in de Londens Union Chapel waarin hij op de dvd nog trots te zien is.

Taraf de Haidouks: Continuing Adventures (Crammed Disc DVDTDH2; distr. Coast to Coast ****
    • Frans van Leeuwen