Schadevergoeding voor zwakbegaafde

Charlottesville, 6 mei. Een rechtbankjury in Virginia heeft gisteren een schadevergoeding van 2,25 miljoen dollar toegewezen aan Earl Washington Jr.. De Amerikaan, die een IQ heeft van 69, bekende in 1982 een vrouw te hebben verkracht en vermoord. Hij kreeg hiervoor de doodstraf en zat 9,5 jaar lang in de dodencel. In 1985, werd negen dagen voordat zijn executie gepland stond, deze uiteindelijk toch niet voltrokken. Zijn straf werd in 1994 omgezet in levenslang en in 2001 kwam Washington vrij nadat DNA-onderzoek definitief zijn onschuld had bewezen. De jury bepaalde gisteren dat de betrokken politieagent destijds opzettelijk met het bewijsmateriaal knoeide. Deze Curtis Reese Wilmore overleed in 1994; de schadevergoeding zal uit diens nalatenschap betaald worden. Na zijn vrijlating verhuisde Washington naar een tehuis voor geestelijk gehandicapten.