Schaars beeld van Holleeder

Beeldarmoede, noemen ze het bij de Amsterdamse zender AT5. Er is nauwelijks beeld bij hét verhaal van dit jaar: de aanhouding van Willem Holleeder, die verdacht wordt van afpersing van verschillende vastgoedhandelaren.

Willem Holleeder op een scooter.
Willem Holleeder op een scooter.

De schaarse beelden die er wel zijn, komen dan ook voortdurend voorbij op televisie en in kranten. Willem Holleeder die vanaf zijn scooter met twee vrouwen praat en dan de PC Hooftstraat in rijdt. Willem Holleeder die op de tribune zit bij Ajax. En natuurlijk de bankjesfoto: Willem Holleeder die op een bankje zit met de inmiddels vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Die laatste foto heeft 1,5 jaar in het archief gezeten van een paparazzo-fotograaf, aldus hoofdredacteur van Quote, Jort Kelder. Hij kwam min of meer toevallig bovendrijven toen zijn redactie naar beeldmateriaal zocht bij een portret van Endstra in 2002. Omdat Endstra niet wilde meewerken liet de redactie een fotograaf dagen posten bij het kantoor en zijn huis. Toen dat was gelukt, bleek in het archief van de paparazzo een foto te zitten die een link toonde tussen Endstra en Holleeder.

De foto wordt inmiddels verkocht via het ANP (Algemeen Nederland Persbureau). Eén van de redenen daarvoor is dat de fotograaf niet in verband wil worden gebracht met deze foto. Sinds de arrestatie van Holleeder eind januari is hij tussen de 40 en 50 keer verkocht, aldus een ANP-medewerker. De foto is niet duurder dan gebruikelijk; voor een dagblad kost hij 67,50 euro.

Ook de man die Holleeder op zijn scooter in Amsterdam filmde, wil daarvoor niet openlijk de credits. Hij maakte de beelden vorig jaar. 'Ik zag Holleeder bijna elke dag rijden op zijn scooter. Tot ik hem stilstaand zag, pratend met twee meisjes. Ik heb toen vanachter een plant, in een winkel gefilmd.' AT5 heeft zijn beelden sinds de arrestatie ten minste 23 keer uitgezonden. De maker wil niet zeggen hoeveel hij ermee verdient. De meeste media betalen per keer. Een medewerker van een landelijke omroep zegt dat het tarief rond de 225 euro per keer ligt. Alleen aan RTL4 heeft hij de beelden voor vrij gebruik verkocht. En daar heeft de maker spijt van: 'Dat heeft me veel geld gescheeld.'