Sara Lee verkoopt worsten Stegeman

Leverworstfabrikant Stegeman komt binnenkort in andere handen. Moederbedrijf Sara Lee onderhandelt op exclusieve basis met het Amerikaanse Smithfield Foods over de verkoop van zijn Europese vleeswarentak, waar ook Stegeman onder valt. Dat maakte Sara Lee gisteren bekend.

De Europese vleeswaren van levensmiddelenbedrijf Sara Lee (Douwe Egberts, Sanex, Pickwick) staan sinds maart te koop. Het bedrijf kondigde in februari vorig jaar een grote reorganisatie aan, waarbij het zich wil richten op voedingsmiddelen, dranken, schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Toen werd aangekondigd dat ruwweg de helft van de activiteiten zal worden afgestoten - een proces dat samen met een ingrijpende reorganisatie naar verwachting vijf jaar zal gaan duren.

Sara Lee streeft ernaar in 2010 een operationele winst van 12 procent op de omzet te maken. Vorig jaar werden al de nootjes van Duyvis verkocht aan PepsiCo. De rijst van Lassie werd verkocht aan het Spaanse Grupo SOS. In een persbericht zegt topvrouw Brenda Barnse van Sara Lee: 'De voorgenomen verkoop van de Europese vleeswarendivisie is het laatste voorbeeld van het versimpelen van ons merkenportfolio'.

De Europese vleeswarentak van Sara Lee had vorig jaar een omzet van 1,1 miljard euro. Het hoofdkantoor zetelt in Hoofddorp, Stegeman zit in Deventer. De grootste afzetmarkten voor de divisie zijn Frankrijk, Portugal en de Benelux. Naast Stegeman voert het bedrijf merken als Aoste en Cochonou. Er werken zo'n 4.500 mensen.

Smitfield Foods, de grootste varkensvleesverwerker ter wereld, ziet de mogelijke overname als een manier om zijn positie in Europa te verstevigen. Frankrijk is daarbij het belangrijkst voor het bedrijf. De afgelopen jaren heeft het bedrijf overnames gedaan in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen en Roemenië. Als de gesprekken met Sara Lee goed verlopen, verwacht Smithfield de vleeswarentak te kopen met hulp van een investeerder.

Sara Lee is ook van plan later dit jaar een deel van zijn divisie met merkloze kleding te verkopen. Dit bedrijfsonderdeel produceert voornamelijk ondergoed, sportkleding en panty's.