Rechtbank Schiphol blijkt geen succes

De rechtbank op de luchthaven Schiphol voldoet niet aan de verwachtingen. Het aantal rechtszaken is sinds de opening in 2003 afgenomen van ruim 4.000 naar bijna 2.490 vorig jaar. Verwacht was dat het aantal zaken juist zou toenemen. Dat zeggen president F. Bakker en sectorvoorzitter strafrecht H. Milius van de Haarlemse rechtbank, waarvan Schiphol een nevenvestiging is.

De rechtbank op Schiphol is ingesteld als antwoord op de toename van het aantal drugskoeriers - vooral bolletjesslikkers - waardoor de Haarlemse rechters overbelast raakten. Op Schiphol kunnen drugskoeriers worden aangehouden, vastgezet en berecht op dezelfde locatie. Door toepassing van snelrecht, binnen veertien dagen, zouden in korte tijd veel relatief eenvoudige drugszaken kunnen worden afgehandeld.

Maar het aantal rechtszaken is juist gedaald. Volgens Bakker is dat te wijten aan het beleid van de minister van Justitie. Bij opening van de rechtbank werd iedere drugssmokkelaar berecht, vanaf december 2003 werden koeriers met minder dan drie kilo cocaïne zonder dagvaarding heengezonden. In juli 2005 werd die grens 1,5 kilo. Sinds begin dit jaar wordt weer iedere smokkelaar vervolgd. 'Het drugsbeleid van de minister van justitie golft op en neer. Dat staat het succes van de Schiphol-vestiging in de weg', zegt Milius.

De Haarlemse rechtbank zegt personeelsproblemen te hebben, omdat er een overschot is aan rechters. Milius: 'Onze bedrijfsvoering komt in de problemen.' De Haarlemse rechters zijn inmiddels terugverhuisd van Schiphol naar Haarlem. Het uitgebleven succes van de rechtbank op Schiphol komt ook doordat het tijdelijke detentiecentrum bij de rechtbank niet is omgebouwd tot echt huis van bewaring. Verdachten worden na circa drie weken overgeplaatst naar een huis van bewaring elders en moeten voor hun rechtszaak terugkomen. Ze staan vaak in de file, zodat zaken vertraging oplopen.

Milius: 'Het is een halfwassen plan geworden. De minister heeft waarschijnlijk gedacht: in godsnaam, laten we iets doen. De nevenvestiging is neergezet met het idee 'we zien wel waar het schip strandt'.'

schiphol: pagina 3
    • Oscar Vermeer