Paul Simon: Surprise

De combinatie is even opmerkelijk als voor de hand liggend: Paul Simon, een van de grootste traditionele liedjesschrijvers van het poptijdperk werkt samen met Brian Eno, briljant geluidskunstenaar met experimentele inslag en grensverleggend producer van Talking Heads en U2. Simon nam zijn gitaar en liedjes mee naar de Londense studio van Eno, die er 'sonic landscapes' en elektronische 'treatments' aan toevoegde. Met Surprise treffen ze elkaar op het kruispunt van Eno's pionierswerk op het gebied van ambient en samplekunst en Simons Graceland-album waarop hij samenwerkte met Afrikaanse muzikanten. Paul Simon (65) blijft een oorspronkelijk songschrijver, die in het openingsnummer een roerende introductie geeft van de levensvragen die aan de orde komen. Tussen gastmuzikanten als BHerbie Hancock schittert Simon als gitarist. Eno doet het onmogelijke: courante ritmes en vervreemdende geluiden toevoegen aan een liedjesalbum dat desondanks toegankelijk en warm blijft klinken.

Paul Simon: Surprise (Warner)****
Paul Simon: Surprise (Warner)****