Oude speakerbox raakt ziel

Ooit wel eens ontroerd geraakt door een oude speakerbox? En dan niet door de bekoorlijke, krakerige klanken die eruit opstijgen, maar door het ding zelf? Niet? Het Nederlandse dancetrio Kraak & Smaak, dat ook internationaal scoort met hun funkvolle, jazzy dansalbum Boogie Angst, maakt het nu mogelijk, met het hartverwarmende stadssprookje in de clip bij de single Keep me Home.

ONTROEREND: Dancetrio Kraak & Smaak Kraak&Smaak +447775647574
ONTROEREND: Dancetrio Kraak & Smaak Kraak&Smaak +447775647574

Daarin wordt een zichtbaar gedateerde, maar puntgave speakerbox 's avonds door zijn onbarmhartige grootstedelijke eigenaar aan de straat gezet. Even droomt hij nog van betere tijden, toen hij op feestjes het stralende middelpunt was, liefdevol omringd door langspeelplaten. Maar 's ochtends dient de nieuwe, harde werkelijkheid zich aan: hij wordt wakker bij het vuil, naast de verpakking van het nieuwe, supersonische dolby surround-geluidssysteem dat zijn baas heeft aangeschaft. Zijn eveneens afgedankte speakervriendje laat zich willoos afvoeren door de vuilnismannen. En dan is onze held moederziel alleen, in een stad vol vreemden. Hij beweegt zich wat onzeker over straat. Wie zit er op hem te wachten in deze hi-tech-wereld? Een voorbijganger op straat gooit een paar kwartjes voor hem neer. Zwerven, dat is zijn lot.

Als dit een pleidooi is van Kraak & Smaak om verouderde spullen niet weg te doen, dan werkt het overtuigend. Hou ze thuis! Het is verrassend hoe goed de makers, het Nederlandse bedrijf Corrino films, erin slagen dit eenvoudige figuurtje - niet meer dan een houten kistje met voeten - overtuigend te maken, en zijn beslommeringen invoelbaar. Kantel het kistje een stukje voorover en het is meteen alsof hij verdrietig is. Met een beetje goede wil wordt zijn speaker, die enthousiast meepompt op de maat van de muziek, algauw een kloppend hart.

De clip van Kraak & Smaak kostte slechts 5.000 euro. Dat dwingt tot een soort ouderwetse eenvoud die goed bij het vertelde past. Het animatiepoppetje is eenvoudig in filmbeelden van de stad geplakt. Doordat hij zich soms wat schokkerig beweegt, ademt het geheel een nostalgische sfeer.

De stad raast haastig aan onze held voorbij, maar er zijn nog plekjes van ouderwets plezier: uiteindelijk belandt de box in een park op een feestje van geestverwanten. Allemaal mooie, oude, afgedankte speakers. Hij heeft weer een thuis.

    • Herien Wensink