Nazaten van Lion King-lied krijgen toch nog royalties

De nazaten van de Zuid-Afrikaanse zoeloe-zanger Soloman Linda krijgen voortaan een kwart van alle opbrengsten van het nummer The Lion Sleeps Tonight, dat hij in 1939 maakte en op de plaat zette. Het lied is sinds de jaren vijftig populair in verschillende uitvoeringen. De uitkomst is het resultaat van zes jaar procederen. Linda's drie nog levende dochters, die tot dusver in armelijke omstandigheden verkeerden, kunnen miljoenen dollars tegemoet zien.

De zanger noemde het lied destijds Mbube (de leeuw) en tekende een contract met een muziekuitgeverij, waarin hij de wereldwijde auteursrechten verkocht voor tien Zuid-Afrikaanse shillings - minder dan 1,70 dollar. 'Hij had totaal geen verstand van dat soort zaken', zei een dochter later. Via omwegen kwam het nummer in handen van de Amerikaanse folk-zanger Pete Seeger, die er in 1952 met zijn groep The Weavers een hit van maakte onder de titel Wimoweh, een fantasiewoord dat hij meende te horen op de oorspronkelijke opname. In 1961 volgde de internationale hitversie van de Amerikaanse zanggroep The Tokens, met een paar Engelstalige zinsneden van tekstdichter George Weiss: 'In the jungle, the mighty jungle, the lion sleeps tonight...' Sindsdien stond het nummer op naam van Weiss en de producers. Zij verdienden een fortuin aan de honderden versies die van The Lion Sleeps Tonight zijn gemaakt. Alleen al het gebruik van het nummer in de Disney-film The Lion King en de gelijknamige musical (onder meer in het Circustheater in Scheveningen) zou miljoenen dollars hebben opgeleverd.

Salomon Linda (1909-1962) stierf berooid. Zijn vrouw had geen geld voor een grafsteen voor hem.

Pas in 2000, toen ook Linda's echtgenote inmiddels was overleden, is zijn auteurschap herontdekt door een Zuid-Afrikaanse journalist, die erover schreef in het Amerikaanse blad Rolling Stone. Daarna heeft een jurist zich opgeworpen om de nazaten alsnog in hun recht te herstellen. De Amerikaanse muziekuitgeverij Abilene Music, die de rechten exploiteert, heeft de claim van de drie dochters nu erkend. Voor een vierde dochter kwam de schikking te laat; zij stierf in 2002 op jeugdige leeftijd aan aids. Volgens een woordvoerder van de familie had ze geen geld om de medicijnen te kopen die haar hadden kunnen redden.

    • Henk van Gelder