Maazel vat Wagners 'Ring' eventjes samen

'Wagner without Words' is de zestien uur durende vierdelige operacyclus Der Ring des Nibelungen zoals die instrumentaal in 1987 werd samengevat in zeventig minuten door dirigent Lorin Maazel. Hij dirigeert nu bij het Concertgebouworkest de Nederlandse première. Maar Henk de Vlieger, slagwerker van het Radio Filharmonisch Orkest, liet Edo de Waart al in 1991 zijn Ring-arrangement dirigeren.

Voor wie van Wagner houdt is zo'n samenvatting geen optie. En voor wie niet van Wagner houdt, is het nog te veel.

Maazels verhaal is dat Wagners kleinzoon Wieland (1917-1966) hem zei dat in het orkest de essentie van Wagner ligt: de mythe en de personages worden in het muzikale universele onderbewustzijn met elkaar verbonden.

Maazels woordloze Ring is niet meer dan een slap aftreksel van het gezongen origineel. Het roept vooral verlangen op naar het echte werk, in het theater of thuis op cd.

De wereldberoemde Maazel dirigeert zijn micro-Ring soms hoekig (het begin van Das Rheingold), soms oververhit (Die Walküre). En waar was de magie van het 'Waldweben' in Siegfried? Verder kan het beroemde Concertgebouworkest best Wagner spelen. Maar alle moeite op topniveau was beter besteed aan iets anders, iets interessanters, misschien zonder Maazel.

Concert: Concertgebouworkest o.l.v. Lorin Maazel. Gehoord: 5/5 Concertgebouw Amsterdam. Herh.: 6/5. Res.: (020) 6718345.
    • Kasper Jansen