Jongenssopranen voor Bachmuziek lastig te vinden

Gelukkig is de stem van de 11- en 12-jarige Britse jongens die in Brittens The Turn of The Screw zingen (NRC Handelsblad, 1 mei) nog niet gebroken. Lang zal dit niet meer duren. Door de verbeterde omstandigheden worden onze kinderen immers niet meer geteisterd door energievretende koortsziekten en ondervoeding. De jeugd wordt daardoor niet alleen langer dan vroeger, maar ook de puberteit breekt veel eerder door.

Hoewel, het groeitempo in de klassieke tijden verschilde weinig van tegenwoordig, zo is te lezen in geschriften van Solon van Athene en Aristoteles. Maar daarna verslechterde de situatie in Europa steeds meer, en de jeugd groeide minder en langzamer. Bachs nauwgezet bijgehouden koorregisters van Leipzig (1723-1759) geven aan dat hij de beschikking had over meerdere ruim 17-jarige jongenssopranen. Zijn al stemwisselende alten waren gemiddeld 16,5 tot 17 jaar. Door extra ondervoeding waren tijdens de Oostenrijkse successieoorlog (1740-1748) Bachs alten nog een jaar ouder. Nu is het steeds moeilijker om voor Bachs (zware) sopraanpartijen nog jongens te vinden.

    • Dr. Machted Roede