Grote leegte in politiek correct terreur-tweeluik

Als laatste avondmaal krijgt de zelfmoordterrorist een bal gehakt, terwijl hij een roerei had besteld. Ook de andere spelers in Mighty Society deel 2 en 3 zit het niet mee. Zij zijn de toekomstige slachtoffers van de terrorist, maar weten niet dat ze het doelwit zijn. Ze weten alleen dat er een aanslag dreigt. Daarom houden ze een 'healing' party, om de kreukels die het terrorisme in hun zenuwen heeft geslagen uit te deuken.

Mighty Society 2 ging vorig seizoen in première, Mighty Society 3 dit seizoen. Toch horen ze bij elkaar, want ze spelen simultaan. Wie de beide voorstellingen wil zien, moet twee avonden na elkaar komen kijken. In de Toneelschuur zitten de vrienden, in een verderop gelegen hotelkamer bevindt zich de terrorist. De ene avond kan de toeschouwer naar de een, de andere avond naar de ander. Uiteindelijk belandt de terrorist ook even op de healing party. Ook is er een Pools kamermeisje dat tussen beide speelplekken op hoge hakjes heen en weer rent. En er zijn meer grappen die leuker worden als je allebei de voorstellingen ziet.

Initiator, theatermaker én auteur Eric de Vroedt is van plan de komende zeven jaar tot Mighty Society 10 te gaan. Hij streeft 'nieuw geëngageerd theater' na, over 'brandende actuele kwesties'. Dat is dit terreur-tweeluik letterlijk. In Mighty Society 3 valt nog het meeste te beleven. Daar wordt een Turkse columniste (Cigdem Teke) ten tonele gevoerd die tegen de jihad schrijft. Haar vriend is pornokoning en haar beste vriendin (Eva Duyvestein) is tot de islam bekeerd. Haar vriendje, een hippie, lijkt een beetje op de terrorist; jongens met nerveuze lachjes en onrustige, schichtige ogen. Stille wateren die het kookpunt naderen.

Er wordt heel betrokken geacteerd; Bram Coopmans kreeg als terrorist zelfs een Louis d'Or nominatie voor zijn inspanningen. Hij ratelt ook maar door in Mighty Society 2. Hij bekent dat hij zowel pro als contra de islam schreef, dat hij gehersenspoeld werd en dat hij het ook allemaal niet kan vatten. Hij is mislukt schrijver en dan moet je toch wat, zegt hij. En misschien is dat ook zo, want met een betere reden voor zijn komende daad komt hij niet op de proppen.

Een soortgelijke leegte geldt voor het feestje verderop. De columniste fulmineert vooral tegen de islam omdat het haar een plek in de Top Tien 'Bedreigde Columnisten' oplevert. Haar islamitische vriendin is vooral bekeerd om geen drugs en drank meer te gebruiken. Veel geschreeuw, veel overdadig acteerwerk en weinig inhoud. Het Poolse kamermeisje (Julia van de Graaff) vond ik knap met haar emotieloze gezicht, haar rappe Pools en haar maffe pakje. Zij is gewoon wie ze is, heeft geen pretenties.

Mighty Society is theater voor liefhebbers: reuze politiek betrokken en politiek correct. Maar Eric de Vroedt preekt vooral voor eigen parochie. Want in de zaal en de hotelkamer is geen hoofddoek of djellaba te zien, daar zijn alleen keurige alledaagse theatermensen die zich na afloop gepast onder de indruk naar huis spoedden.

Voorstelling: 1. Mighty Society 2. Mighty Society 3. Tekst en regie: Eric de Vroedt. Gezien: 2 en 3 mei, Toneelschuur Haarlem. Tournee t/m 20/5. Inl. (020) 427 7171 of www.mightysociety.nl
    • Jowi Schmitz