Gekocht of zelf afgeknipt

Korte broeken zijn hip, zien Lukas Keijser en Jørgen Krielen (foto's). Of 't nu warm of koud is

ZOMERSE TREND: jonge meisjes in korte broekjes ©Jørgen Krielen-Amsterdam 2006- Korte Broeken. Mode op straat. Krielen, Jørgen

Het begint warmer te worden, dus het wordt weer tijd voor korte broeken. Je ziet ze overal. Meisjes die vorig jaar rond deze tijd nog in minirok over straat gingen, doen dat nu in korte broek. Je ziet ze ermee op straat, op het schoolplein en op de hipste feesten. En je zag ze al toen het vroor.

De drie Amsterdamse vriendinnen Emma, Veronica en Suki (alledrie 18 jaar) hebben ook verschillende korte broeken. In jeans, met prints, gekocht of zelf afgeknipt. Ze hebben het er niet koud in, zeggen ze. In de zomer hebben ze blote benen, maar als het nog wat te koud is, trekken ze er panties of maillots onder aan: effen donkere onder een korte broek met print en omgekeerd een drukke panty bij een effen exemplaar. De drie vriendinnen zijn goed op de hoogte van de laatste trends. Ze gaan veel uit. Naar clubs als 11, Sugar Factory en Studio 80. De korte broek, zien ze daar, is vooral iets voor jonge meisjes. 'Op een bepaalde leeftijd kan het niet meer', zeggen ze. Dertig is wel zo'n beetje de grens vinden ze. Maar ze vertellen dat er verschillende korte broeken in de winkels te krijgen zijn. Zoals ook korte broeken die tot de knie reiken en de zogenaamde driekwartmodellen, tot iets boven de enkel. Een korte broek zien Emma, Veronica en Suki bovendien vooral in combinatie met laarzen en pumps. Net zoals op de catwalks waar tijdens de laatste shows veel modellen in korte broeken rondliepen.

Emma heeft haar korte broek zelf gecombineerd met gouden pumps, Suki die van haar met cowboylaarzen en Veronica heeft er bruine laarzen onder met een platte hak. Zij draagt er een wilde sweater boven met een collage van Bush en Blair erop die seks met elkaar hebben in het bos. Gekocht in Londen.

Jongens, zeggen ze, reageren op feesten niet vervelend op hun sexy korte broeken. Op school is dat anders - Emma en Veronica zitten nog op school, Suki heeft vorig jaar de havo afgemaakt. Daar krijgen ze wél opmerkingen. 'Ga je op de padvinderij', en zo. 'Maar dat zijn jonge jongens, van 17 of 18, die vinden al snel wat vreemd.'

    • Lukas Keijser