Franse Suez creëert overnameblokkade

Het Franse energieconcern Suez heeft gisteren een overnameblokkade ingesteld. De zogenaamde gifpil moet concurrenten ontmoedigen een overnamebod te lanceren.

De Italiaanse branchegenoot Enel toonde eerder dit jaar interesse voor Suez. Tot woede van de Italianen werd Suez prompt onder regie van de Franse premier Villepin in een bliksemoperatie gekoppeld aan het Franse staatsbedrijf Gaz de France .

De bedrijven hadden al langer fusieplannen, maar tot dan toe was de Franse regering tegen een krachtenbundeling van de twee energiegiganten gekant. Na de Italiaanse avances werd een fusie vanwege 'het strategisch belang van energie voor Frankrijk' aangemoedigd.

De bedrijven zullen samen een omzet hebben van meer dan 60 miljard euro. Door het schrappen van overlappende activiteiten verwachten Suez en Gaz de France na hun fusie circa 350 tot 400 miljoen euro op de kosten te kunnen besparen. Hoeveel banen daarmee gemoeid zijn is niet duidelijk.

De gisteren door de aandeelhouders van Suez goedgekeurde gifpil geeft de raad van bestuur de mogelijkheid zonder toestemming speciale opties op aandelen Suez uit te geven, mocht er een bod komen op het Franse bedrijf. Hierdoor wordt een overnamebod een langdurige en kostbare aangelegenheid voor de bieder.

Er is internationaal veel kritiek op de Franse regering, die met de fusie van beide bedrijven de eigen energiesector lijkt af te schermen voor Europese concurrentie. Italiaanse ministers en andere Italiaanse politici beschuldigden Frankrijk twee maanden geleden van protectionistische maatregelen, die ingaan tegen de Europese regels voor een vrije markt. Toenmalig premier Berlusconi deed zijn beklag over het Franse protectionisme bij de Europese Commissie.

Vanuit Frankrijk is er kritiek op het Italiaanse Enel, dat door gedeeltelijk staatseigendom op zijn beurt beschermd zou zijn tegen vijandelijke overnames.