Einde van een komeet

Veel sterrenkijkers zijn de afgelopen weken al op de uiteenvallende komeet Schwassmann-Wachmann 3 (SW 3) gericht. Ook die van de Hubble ruimtetelescoop. SW 3 is een periodiek vanaf de aarde zichtbare komeet, in 1930 ontdekt, met een omlooptijd van ruim 5 jaar om de zon draaiend, in 1996 uit elkaar gevallen en daarna steeds verder verbrokkelend. Hubble zag 'fragment B' (één van de grotere brokstukken) op 18, 19 en 20 april (hiernaast, van links naar rechts) verder uit elkaar vallen. De grote vraag is wat er volgend weekend, als SW 3 het dichtst langs de aarde komt, nog te zien is.

Einde van een komeet foto 3 Veel sterrenkijkers zijn de afgelopen weken al op de uiteenvallende komeet Schwassmann-Wachmann 3 (SW 3) gericht. Ook die van de Hubble ruimtetelescoop. SW 3 is een periodiek vanaf de aarde zichtbare komeet, in 1930 ontdekt, met een omlooptijd van ruim 5 jaar om de zon draaiend, in 1996 uit elkaar gevallen en daarna steeds verder verbrokkelend. Hubble zag ‘fragment B’ (één van de grotere brokstukken) op 18, 19 en 20 april (hiernaast, van links naar rechts) verder uit elkaar vallen. De grote vraag is wat er volgend weekend, als SW 3 het dichtst langs de aarde komt, nog te zien is. (wk)