Debat over AOW-heffing

[Het] is belangrijk van iedereen een bijdrage te vragen, juist ook van diegenen die de afgelopen jaren daarop door het huidige kabinet onvoldoende aangesproken zijn zoals rijke huizenbezitters, rijke ouderen en mensen die een hoog inkomen verdienen [...].

PvdA-leider Wouter Bos tijdens zijn 1 mei-rede in Utrecht

[Wouter Bos] verdient lof voor zijn optreden afgelopen week. [...] Hij wil af van de politieke anorexia nervosa waarbij afslanken van de overheid een ongezonde obsessie is geworden. [Hij is] tegen de perverse solidariteit waarbij arm betaalt voor rijk. [...]

Pieter Hilhorst, de Volkskrant, 2 mei

In een kabinet- Bos worden gepensioneerden, mensen die niet meer in staat zijn iets aan hun inkomenspositie te veranderen, keihard gepakt. Hun koopkracht zal aanzienlijk achterblijven bij die van de rest van de bevolking. Desondanks beweert Bos aan het eind van zijn 1-mei-rede glashard dat hij zich de komende jaren hard wil maken voor een welvaartsvaste AOW. Dat gaat verder dan misleiding.

Columnist Marcel van Dam, de Volkskrant, 4 mei

Bos' grootste tegenstander zal zijn eigen behoudende electoraat zijn. Vijftigplussers die volop profiteren, op kosten van toekomstige generaties. [...] Be prepared, want de stormloop van de looprekjes is pas begonnen.

Jort Kelder, hoofdredacteur van Quote, nrc next, 4 mei

[Bos] hitst de tegenstellingen op tussen jong en oud. Dat is electoraal levensgevaarlijk. Hij riskeert een opstand van de grijze horde.

Oud-minister Bram Peper, de Volkskrant, 4 mei

Zonder fiscalisering komt het gemiddelde pensioeninkomen op 83 procent volgens de cijfers van het ministerie van Sociale Zaken. In feite doen we dus niet meer dan een deel van de inkomensstijging afromen. Het is minder meer in plaats van minder, zoals Van Dam beweert.

PvdA-kamerlid Ferd Crone, Trouw, 5 mei

Van Dam heeft zelf herhaaldelijk voorgesteld de AOW-leeftijd te verhogen van 65 jaar naar 67 jaar - dat zegt hij er nu niet bij als hij oproept een Progressieve Ouderen Partij op te richten!

Columnist Ronald Plasterk, de Volkskrant, 5 mei

Ik ken zoveel ouderen die nu elk dubbeltje moeten omdraaien om rond te komen van alleen de AOW. Alles is de laatste jaren duurder geworden. Het is moeilijk voor te stellen dat rijke gepensioneerden minder AOW moeten krijgen: ook zij hebben er jarenlang voor gewerkt en gespaard.

Adriana Martens van de Katholieke Bond voor Ouderen, de Volkskrant, 5 mei