Correcties & aanvullingen

Hoofdartikel

In het hoofdartikel Partijdige publicaties (5 mei, pagina 7), gewijd aande publicaties in boekvorm en op internet van de 'Endstra-tapes', werd ten onrechte de suggestie gedaan dat het openbaar ministerie in deze zaak of in andere zaken schadelijke informatie heeft gelekt. Dat gebeurde in deze passage: 'Het is betreuren dat justitie zo'n belangrijk document in zo'n belangrijke strafzaak niet geheim kan houden. Al eerder zijn er schadelijke lekken van justitie geweest die personen in gevaar hebben gebracht en soms hebben geleid tot moord op potentiële getuigen.' Het was onjuist om in deze zinnen 'justitie' te noemen. Het is niet bekend wie in de zaak-Endstra en in andere zaken informatie heeft gelekt en conclusies welke gevolgen dat heeft gehad zijn evenmin met zekerheid te trekken.

Zaak-Holleeder

In de correctie over het artikel 'Servet Y is extremist' (4 mei, pagina 2), over een verdachte in de zaak-Holleeder, stond dat Ahmet A. twaalf jaar cel kreeg en daarna in cassatie werd vrijgesproken, omdat de officier van justitie niet ontvankelijk werd verklaard. Dat was onjuist. De veroordelende uitspraak van het Gerechtshof te Amsterdam werd door de Hoge Raad vernietigd en de zaak werd terugverwezen naar de rechtbank Amsterdam. De rechtbank verklaarde de officier van justitie niet ontvankelijk in zijn vervolging.

Barry Bonds

In de berichten Honkballer Bonds nadert record (3 mei, pagina 13) en Vangen blijkt kunst voor honkballers (4 mei, pagina 12) staat dat de Amerikaanse honkballer Barry Bonds met 712 homeruns recordhouder Babe Ruth bijna evenaart. Babe Ruth is echter, met 714 homeruns, tweede op de ranglijst aller tijden. Eerste is Hank Aaron, met 755 homeruns.