CIA-directeur Goss treedt onverwacht af

De directeur van de inlichtingendienst CIA, Porter Goss, is gisteren onverwacht afgetreden. Goss gaf in aanwezigheid van president Bush een korte verklaring zonder een reden voor zijn vertrek te noemen.

President Bush prees gisteren de veranderingen die Goss als directeur van de CIA doorvoerde. Goss was anderhalf jaar in functie.

Goss (67) volgde in 2004 George Tenet op. De CIA lag onder vuur wegens zijn zwakke informatiepositie in Irak en inzake Al-Qaeda. Goss was een politieke vriend van Bush. Onder Goss moest de CIA een stap terug doen in de hiërarchie van de inlichtingendiensten. In 2005 benoemde Bush ambassadeur John Negroponte als nationaal inlichtingencoördinator, onder wie de CIA en de andere diensten voortaan ressorteerden.

Volgens de media stuitte Goss op grote weerstand om veranderingen in de werkwijze van de CIA door te voeren. Volgens critici werd de informatiepositie van de dienst steeds slechter. Zo klaagde de Republikeinse voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis, Pete Hoekstra, recentelijk dat de CIA niet over betrouwbare informatie over Iran beschikt.

Verder werd Goss verweten dat hij te veel bevriende Republikeinen in de leiding van de CIA benoemde. Deze week onthulde The Wall Street Journal dat de derde man van de CIA aan pokeravondjes meedeed met een lobbyist die eind vorig jaar bekende het Republikeinse Congreslid Duke Cunningham te hebben omgekocht. De betreffende CIA-functionaris, een goede bekende van Goss, was door hem gepromoveerd vanuit een relatief lage positie.

Goss lag intern ook onder vuur wegens onderzoeken naar het lekken van geheime informatie aan de pers, waarbij hij hooggeplaatste medewerkers dwong zich aan een leugendetector te onderwerpen.

Hij wilde journalisten kunnen dwingen onder ede te verklaren wie staatsgeheimen lekten. Recentelijk werd hiervoor een CIA-medewerker ontslagen. Maar verwacht wordt dat deze medewerker niet met succes vervolgd kan worden, omdat justitie de door Goss gehanteerde leugendetector niet als bewijsmiddel erkent.