Caritas

Aan welk goed doel geeft iemand en waarom? Deze week Martin Trampe (51), sinds vijf jaar directeur van Canon Nederland.

'Ik beschouw het als een sociale verplichting om je op een bepaalde manier in te zetten voor het goede doel. De overheidssubsidie die veel instellingen krijgen is vaak bij lange na niet genoeg. Zeker het bedrijfsleven kan een steentje bijdragen. Maakt niet uit wat of hoeveel. Ikzelf doe dat en roep collega's altijd op om ook wat te doen. Martin van Pernis bijvoorbeeld, directeur van Siemens Nederland, vierde vorig jaar zijn jubileum. Hij liet alle gasten een donatie doen aan het Fonds Slachtofferhulp, en hij verdubbelde dat bedrag. Dat doel had ik voorgesteld.

'Ons bedrijf werkt volgens de Kyosei-filosofie: samenleven en samenwerken voor het algemeen belang, met respect voor natuur, gemeenschap en cultuur. Canon steunt veel doelen, waaronder Artis, het Rode Kruis en het Emma Kinderziekenhuis. Ikzelf steun ook meerdere instellingen in privé-tijd.

'Het Fonds Slachtofferhulp helpen wij al jaren. Voorzitter van het Fonds is Pieter van Vollenhoven, een ongelofelijk gedreven man. Hij nam me eens mee langs allerlei vrijwilligers die voor Slachtofferhulp werken. Zo ontmoette ik een alleenstaande moeder van drie kinderen die een deeltijdbaan had, in de avonduren rechten studeerde en ook nog eens anderhalve dag per week vrijmaakte om slachtoffers op te vangen en aandacht te geven. Fantastisch. Mede daardoor ben ik me ook gaan inzetten. Ik sta het bestuur met raad en daad bij. Zo organiseren we jaarlijks een wedstrijd onder professionele fotografen. De foto's met als thema bijvoorbeeld 'Het onzichtbare zichtbaar maken' stellen we beschikbaar voor de brochures van Slachtofferhulp.

'Canon geeft niet alleen geld, maar ook apparatuur aan goede doelen. Tweedehands camera's of kopieermachines, bijvoorbeeld. En al onze medewerkers krijgen één dag per jaar vrijaf om zich in te zetten voor het goede doel. Ook organiseren we regelmatig vrijwilligersdagen waarvoor zij zich kunnen opgeven.'

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen