Blues uit het land van turf

'Naar een idee van Jan Douwe Kroeske', opent de dvd Cuby + Blizzards: 40 Jaar De Blues. Welk idee: dat er een documentaire moest komen over de belangrijkste bluesgroep van Nederland? Mijn kleine zusje had het kunnen bedenken. Of dat het geheel in een dure box gestopt moest worden, waarin een cd met een obscure live-opname en een extra dvd met '2 Meter Sessies'? Slecht idee, hoewel er nog wel een leuk boek met krantenknipsels uit de doos rolt.

NU BRAAF: Harry Muskee van Cuby + Blizzards Foto WFA/Frans van Zijst WFA39:DVD-UITREIKING CUBY AND THE BLIZZARDS:AMSTERDAM;11APR2006- DVD uitreiking Cuby and the Blizzards. De foto toont zanger Harry Muskee (Cuby). WFA/jvdh/str. Frans van Zijst WFA WFA

Flip van der Enden en Léon Verkade maakten een voorbeeldige documentaire over het Drentse blueswonder Harry Muskee en de vele bandleden en managers die hem in veertig jaar bijstonden. De meesten van hen zijn brave huisvaders geworden, die herinneringen delen over de fantastische muziek en de wispelturige natuur van de bandleider. Centraal staat het creatieve driemanschap van Harry Muskee, gitarist Eelco Gelling en pianist Herman Brood. De laatste is aanwezig met interviewbeelden uit 2001, nog net voor zijn sprong van het Hilton in juli van dat jaar. Ten tijde van het interview was hij al een wrak maar hij ventileerde scherpzinnig als altijd zijn hilarische visie. Drugs waren bij Brood 'medicijnen en andere roesmiddelen' en voor het stelen van een stapel blues-elpees draaide hij zijn hand niet om.

In de snel gemonteerde interviewfragmenten spreken de betrokkenen elkaar regelmatig tegen, vooral waar het de zakelijke missers en onderlinge verhoudingen betrof. Dat is leuk om te zien, want geen rockband in Nederland heeft zichzelf zo dwars gezeten als het gaat om gemiste optredens en gemiste revenuen uit royalties of tournees. Dat is de blues, stellen ze schouderophalend vast. De muzikale fragmenten zijn de hoogtepunten van twee uur Nederblueshistorie, vooral oude livebeelden van 'Window of my eyes', 'Gin house blues' en 'Backstreet'.

Het laatste waar je daarna op zit te wachten, is de oude-mannenclub die zich nog één keer in de bandboerderij te Grolloo verzamelt voor stramme en uitgekauwde versies van het bekende repertoire. Muskee's liefde voor en kennis van de blues staan boven elke verdenking, maar hoe hij zijn meespelende streekgenoot Daniël Lohues voor een echte bluesman kan aanzien is een raadsel. De live-cd met nooit eerder uitgebrachte opnamen uit 1970 klinkt alsof Muskee door een kapotte telefoon zingt. Rest een waardevolle documentaire, waarin grappig uit de doeken wordt gedaan hoe doorslaggevend de drank is geweest in het bestaan van dé bluesband uit het land van turf, jenever en achterdocht.

Cuby + Blizzards: 40 Jaar De Blues (Double 2/Universal) Documentaire: **** Box: **