Blair stelt positie voorlopig veilig

De Britse premier Tony Blair lijkt zijn eigen positie met een drastische kabinetswijziging voorlopig veilig te hebben gesteld, ondanks een debacle voor Labour bij de lokale verkiezingen van donderdag.

Weliswaar circuleert er op het ogenblik een brief onder Labour-Lagerhuisleden met een tekst die erbij Blair op aandringt een concrete datum voor zijn aftreden te geven, maar voor zover bekend heeft die geen massale steun. Volgens sommige berichten hebben zo'n vijftig Lagerhuisleden, nog geen zesde deel van de Labour-fractie, de brief ondertekend.

Het aantal parlementariërs dat openlijk aandringt op het vertrek van de premier is zeer beperkt. Blair zelf heeft tot dusverre alleen willen zeggen dat hij zich bij de volgende verkiezingen niet meer kandidaat stelt. Ook Blairs rivaal, minister van Financiën Gordon Brown, waagde zich niet aan een aansporing om te vertrekken.

Labour verloor de controle over 18 gemeenteraden. Vooral in Londen was de schade groot. Daar zag Labour het aantal stadsdelen waar het de dienst uitmaakt verminderen van vijftien naar zeven. De Conservatieven van David Cameron zijn nu veruit de grootste partij met een meerderheid in veertien stadsdelen. Elders in het land waren het verlies voor Labour en de winst van de Tories minder uitgesproken. De Liberaal-Democraten bleven min of meer op het niveau waarop ze zaten.

In de grootste 'reshuffle' sinds hij in 1997 premier werd ontsloeg Blair minister van Binnenlandse Zaken Clarke en minister van Buitenlandse Zaken Straw. Clarke is opgevolgd door minister van Defensie Reid, Straw door minister van milieuzaken Margaret Beckett. Nieuwe minister van Defensie is Des Browne. Vice-premier Prescott moest zijn departement met onder meer ruimtelijke ordening afstaan, maar behoudt zijn titel en privileges.