Anderlecht de beste

Anderlecht is gisteravond voor de 28ste keer voetbalkampioen van België geworden.

De club van trainer Franky Vercauteren won in eigen stadion de laatste competitiewedstrijd met 3-0 van Zulte-Waregem en kwam daarmee op een totaal van zeventig punten, vijf meer dan concurrent Standard Luik.

Lamine Traoré maakte vijf minuten voor de pauze de eerste treffer voor de succesrijkste club in het Belgisch voetbal. Hannu Tihinen verdubbelde de score tien minuten na de hervatting. Frédéric Dindeleux van Waregem schoot kort daarna in eigen doel, waarmee de eindstand was bepaald.

Anderlecht nam afscheid van een van de iconen van de club, Pär Zetterberg. De 35-jarige Zweed kwam al in de jaren tachtig naar de Brusselse club. In 1993 en 1997 kreeg hij de Gouden Schoen in België. De wedstrijd tegen Waregem was de laatste in zijn lange carrière.

Standard Luik, Anderlechts enige overgebleven concurrent, verspeelde zijn laatste kans op de titel door op eigen veld met 2-0 te verliezen van AA Gent.

De Luikse club behield wel de tweede plaats op de ranglijst. Die geeft recht op deelname aan de voorronden van de Champions League.

Club Brugge, gisteravond te sterk voor Racing Genk (3-0) eindigde als derde. De Vlaamse club mag naar de voorronde van de UEFA Cup.

La Louvière degradeert. Het verloor de laatste wedstrijd bij Westerlo met 2-1. Lierse won weliswaar met 1-0 van Roeselare, maar moet proberen in de hoogste klasse te blijven door een promotie-degradatiestrijd met drie clubs uit de tweede klasse.