Ajax-Juventus 0-48

De voetbalcompetities lopen ten einde, de prijzen worden verdeeld. Hoe liep het seizoen financieel gezien, voor de beleggers in de 22 beursgenoteerde clubs in Europa?

'Aan de finish worden de prijzen uitgedeeld', sprak trainer Danny Blind van Ajax aan de vooravond van de tweede finalestrijd in de Play Offs van de Nederlandse eredivisie.

En hij weet waarover hij het geeft, de chief operations officer van de beursgenoteerde Amsterdamse voetbalclub. Je kunt het hele seizoen slecht spelen, pas na afloop van de dit jaar verlengde competitie is de balans pas op te maken. Ajax, die in de competitie vijfde werd, won woensdag in de omstreden Play Offs, het felbegeerde ticket voor de voorronde van het lucratieve Europese Champions League-toernooi. En dan kunnen de Amsterdammers morgen als eindejaarsbonus ook nog de KNVB-beker winnen als zij in de finale PSV verslaan.

De eerste beloning kwam donderdagochtend toen het aandeel Ajax op de beurs een van zijn grootste dagstijgingen ooit maakte. Met de koerssprong van ruim 3,3 procent werd de club 5,5 miljoen euro meer waard, ongeveer evenveel als de club van de Europese voetbalbond Uefa krijgt als Ajax de voorronde overleeft en verzekerd is van zes groepswedstrijden in de Champions League.

Maar of de met vertraging gewonnen 'tweede prijs' van de Nederlandse competitie beleggers in Ajax per saldo blij moet stemmen is nog maar zeer de vraag. Tijdens het seizoen 2005/2006 daalde de koers van het aandeel met ruim 6 procent. Kennelijk waren de beleggers meer onder de indruk van het aanvankelijke gebrek aan een scorende spits, het verlies van sterspelers als Van der Vaart en De Jong en de wankele positie van trainer Danny Blind. Ondanks de opleving deze week staat het aandeel nog steeds bijna 30 procent onder de introductieprijs bij de beursgang in mei 1998.

Ook elders in Europa werden deze week de meeste prijzen verdeeld. Wat onmiddellijk opvalt is dat er voor de beursgenoteerde broertjes van Ajax lang niet altijd verband bestaat tussen de sportieve prestaties en de financiële - althans in termen van rendement.

Best presterende club op de beurs is Sheffield United - niet te verwarren met Sheffield Wednesday. Die haalde een rendement van 130 procent [zie tabel], maar speelt al jaren in de eerste divisie van Engeland. De financiële runner up heet Parken Sport (+ 125 procent), uitbater van FC Kopenhagen. De club staat fier bovenaan in Denemarken, maar speelt op Europees niveau weinig klaar.

De eerste topclub op de beleggersranglijst is Juventus, met een plus van ruim 48 procent. De strijd in Italië is nog niet beslist, de club uit Turijn is als koploper nog in de race om de titel, en is al verzekerd van deelname in de Champions League. Dit seizoen werd het daarin in de kwartfinale uitgeschakeld door Arsenal.

Die club, van de pensionerende Dennis Bergkamp, draait een historisch goed jaar. Hoewel Arsenal in eigen land matig presteerde - met dertig punten achterstand op koploper Chelsea vijfde in de nationale competitie - bereikte het de finale van de Champions League. Daarmee is de club uit Londen al verzekerd van ruim 15 miljoen euro aan extra inkomsten, door Uefa uitbetaald. Beleggers zagen het aandeel van hun club dit seizoen met bijna 27 procent stijgen. Een mooie score, maar op de Europese ranglijst van beursgenoteerde voetbalclubs eindigt Arsenal daarmee slechts op een zevende plaats.

Zoals de beursgang van Ajax al aantoonde, zullen de meeste voetbalbeleggers vooral geld in hun eigen club steken. Ajax heet een 'emotie-aandeel' te zijn. De club heeft een torenhoge beschermingswal tegen overnames. Wie toch gekozen heeft voor een Europees 'voetbalmandje' zag het afgelopen seizoen zijn belegging met bijna 15 procent stijgen.

Geen rendement om je voor te schamen, hoewel slechter dan het gemiddelde van de Europese aandelenbeurzen. De belangstelling van professionele beleggers en banken voor voetbalclubs is gering. In Nederland was Oskar Tijs ooit de enige analist die Ajax volgde, voor Fortis. 'Maar nu al jaren niet meer', zegt Tijs, die inmiddels bij Kempen werkt.

In andere landen is het niet anders. Persbureau Bloomberg maakt geen melding van Engelse analisten, alleen van enkele Duitsers. En die volgen 'voor de vorm' alleen Borussia Dortmund, de enige genoteerde club uit de Bundesliga. Matthias Schrade van GSC Research uit Düsseldorf legt in één zin uit waarom: 'Wie nadenkt, weet dat voetbal en beleggen nu eenmaal niet samengaan'.

    • Philip de Witt Wijnen