Aan-, toezicht- en aandeelhouders

De actieve belegger kan zijn overlevingspakket weer uit de kast trekken: kortingskaart voor de trein, vitaminebom om wakker te blijven en een lege plastic zak voor de cadeautjes.

De komende twee weken is de drukste periode van het jaar voor de eigenaren van beursgenoteerd Nederland. Er staan liefst 39 aandeelhoudersvergaderingen op het programma: van aanstaande maandag half tien (Unilever) tot vrijdagmiddag 19 mei (SBM Offshore, het voormalige IHC Caland).

Rode draad dit jaar op de agenda's: de spanning tussen raad van commissarissen en de directie en/of de grootaandeelhouder. Het hoogtepunt vindt wellicht al op maandagmiddag plaats, om half drie in Papendrecht. Dan begint de aandeelhoudersvergadering van Boskalis. Het baggerconcern kampt met een bestuurlijke crisis sinds half maart vier van de vijf commissarissen besloten om op te stappen. Reden: onenigheid met de raad van bestuur over de benoemingsprocedure van de bestuursvoorzitter. Alleen Martijn van der Vorm van grootaandeelhouder HAL blijft aan. Onder punt 11 van de agenda zullen de heren tekst en uitleg geven. Opvolgers zijn nog niet genoemd.

Dinsdag is het de beurt aan uitzendbureau USG. Daar speelt niet echt een conflict, maar de positie van oprichter Alex Mulder schept wel enige verwarring. Mulder ging in 2004 met sabbatical, liet Ron Icke als bestuursvoorzitter ad interim achter en keerde na een half jaar terug op zijn post. In september vorig jaar schroefde hij voor ruim 45 miljoen euro zijn belang in USG op tot 30 procent. Om twee maanden later het ceo-schap definitief aan Ron Icke over te dragen. Mulder bleef daarnaast 'voorzitter van de executive board'. Dinsdag stopt hij ook daarmee en wordt hij commissaris.

Dan, een week later, bakkeleit oprichter-grootaandeelhouder Arthur del Prado van ASMI met een Amerikaanse aandeelhouder over twee onderwerpen: moet de chipmachinefabriek niet worden opgesplitst en moet zijn zoon Chuck zo nodig in de raad van bestuur worden benoemd? Del Prado senior, die een vijfde van de aandelen controleert, geniet steun van zijn commissarissen.

Dat kan Sjoerd Eisma van Blue Fox de volgende dag niet zeggen. Deze week maakt het softwarehuis uit Dordrecht bekend dat de oprichter op 19 mei zal aftreden als bestuursvoorzitter, na onenigheid met de raad van commissarissen. Het zal zijn laatste aandeelhoudersvergadering zijn. Volgend jaar mag hij er niet meer in. Eisma verkocht in maart, een dag na wat magere jaarcijfers, zijn laatste plukje aandelen. Daarmee verspeelde hij bij sommige commissarissen het laatste stukje vertrouwen.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen