www.nrc.nl

Schaken. In zijn rubriek schrijft Hans Ree over Jan Timman (foto). “Er is terecht geschreven dat Jan Timman in het Sigeman toernooi in Malmö een engeltje op zijn schouder had, maar behalve dat engeltje heeft zijn eigen tactische slagvaardigheid natuurlijk ook wel bijgedragen aan zijn hoge score. In de vorige rubriek liet ik zien hoe Timman in een beroerde stelling tegen Igor Khenkin plotseling de winst kon pakken. Een paar ronden eerder was ook al zoiets gebeurd in zijn partij tegen de Zweed Emanuel Berg, die een zware koningsaanval had en waarschijnlijk terecht remise door zetherhaling uit de weg ging. Hoe Timman het eindspel won dat vervolgens op het bord kwam, was wel weer heel knap.“

www.nrc.nl/schaken

Jan Timman Foto Rien Zilvold Zilvold, Rien

Webshoppen. In haar weblog schrijft Marie-José Klaver over een bijproduct van het succes van winkelen op het web. “Het bezoek van traditionele winkels lijkt te worden gestimuleerd door webshoppen. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van de socioloog Sendy Farag van de Universiteit Utrecht. Voor haar onderzoek heeft Farag het winkelgedrag van 826 huishoudens bestudeerd. Doel van dit onderzoek was om te laten zien welke consumenten vaak via internet winkelen en hoe dit samenhangt met hun winkelbezoek. In Utrecht en omgeving zijn circa duizend vragenlijsten afgenomen en geanalyseerd. Mannen winkelen vaker via internet dan vrouwen en kopen andere typen producten, zoals computer software. Vrouwen kopen vaak kleding online. Er zijn aanwijzingen dat online winkelen winkelbezoek kan vervangen. In het algemeen wordt er echter meer in plaats van minder mobiliteit verwacht. Mensen winkelen minder vaak via internet als zij dicht bij winkels wonen.“

www.nrc.nl/klaver