Van Dam al lang geen PvdA-lid meer

Marcel van Dam is al sinds 30 september 2003 geen lid meer van de PvdA. Zijn lidmaatschap werd beëindigd wegens “achterstallige contributie“.

Dat heeft Michiel van Hulten, partijvoorzitter van de PvdA, vandaag bekendgemaakt. Van Hulten zegt: “Ik was gisteravond op zoek naar het telefoonnummer van Van Dam in onze administratie omdat ik hem wilde bellen over zijn kritiek op de PvdA. Daar zag ik dat hij geen lid meer was.“ Bij de PvdA wordt het lidmaatschap automatisch beëindigd als leden vijf kwartalen hun contributie niet hebben betaald.

Van Dam bevestigde vanochtend dat hij sinds 2003 geen lid meer is. “Ik heb de partij destijds een brief geschreven over het stopzetten van mijn lidmaatschap. Op zich was dat een misverstand, maar ik heb gezegd dat ik uit onbehagen met de koers gekozen heb voor een pauze in mijn lidmaatschapsperiode. In die fase zit ik nog steeds.“ Hij zegt noch met Bos noch met Van Hulten te hebben gesproken na publicatie van zijn kritiek op de partijplannen.

De 68-jarige oud-minister leverde gisteren in zijn column in de Volkskrant en in andere media scherpe kritiek op het plan van PvdA-leider Bos om welgestelde gepensioneerden te laten meebetalen aan de AOW. Hij sprak van “misleiding“ door Bos en zei in een toelichting te overwegen zijn lidmaatschap van de partij op te zeggen.

Leden van de PvdA mogen zelf de hoogte van hun bijdrage aan de partij bepalen, aan de hand van hun inkomen. Er geldt een minimum van 2 euro per maand, gemiddeld betalen leden 6,50 euro.

Van Hulten meent dat “partijleden toch anders aankijken tegen kritiek van een partijlid dan tegen die van een gewone burger“. De voorzitter zegt overigens blij te zijn met Van Dams kritiek op de plannen van Bos om de stijgende kosten van de vergrijzing te bestrijden: “Nu hebben we tenminste een brede discussie over de toekomst van de AOW.“

Plannen pvda: pagina 2

    • Egbert Kalse