Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de 225 militairen die in de meidagen van 1940 bij de Afsluitdijk de Duitsers wisten tegen te houden. Vijf dagen lang bleek de vesting Kornwerderzand onneembaar. Veteranen van destijds vertellen hun verhaal, dat historicus Hans Sprakel in zijn boek Blitzkrieg Halte Kornwerderzand heeft opgenomen. Ned.2, 18.20-18.50u.

Nova. Onder meer een reportage over de Amsterdamse stadsnomade Abbie van der Louw, die vorig jaar in het nieuws kwam omdat hij zijn acht kinderen niet naar school wilde sturen. Jeugdzorg haalde hen bij hem weg. Met o.a. Van der Louw, de huidige pleegouders en de kinderen. Ned.3, 22.20-22.55u.

documentaire

Perfect swarm. Een zwerm woestijnsprinkhanen kan op één dag 80.000 ton gewas verslinden - genoeg voedsel voor 200 miljoen mensen. Vreemd genoeg heeft één continent er geen last van: Noord-Amerika. Maar dat is wel eens anders geweest.

Timewatch: The iron coffin. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog vond de eerste zeeslag tussen onderzeeboten al plaats, The Monitor en The Merrimack. De bemanningen hadden het niet zo op de boten en gaven ze de bijnaam “ijzeren doodskist'. BBC2, 22.00-22.50u.

Grumpy old men: This is the price we pay. Serie waarin mannen tussen de 35 en 54 jaar hun grieven over de moderne wereld uiten. De mopperkonten hebben er last van dat ze op straat worden aangesproken om te mopperen. Verder over sporters, hippe dingenwinkels en barbecues. BBC2, 23.00-23.30u.

praatprogramma

De Leeuw in Vlaanderen. Rick de Leeuw praat onder anderen met zangeres Sandrine, de Vlaamse kandidaat voor de Libris Literatuurprijs Elvis Peeters en met accordeonist Wim Claeys en promotor Frederik Claeus over Boombal, een mix van moderne folkmuziek en oude dans. Iedereen gaat uit zijn dak op volksdansen zoals de wals, polka, bourrée en foxtrot. België 2 (Canvas), 21.25-22.10u.

informatief

Citytrips. Karin de Groot laat zich vanavond door correspondente van de NOS Margriet Brandsma rondleiden in Berlijn. Zij bezoeken onder meer de Teufelsberg, de kunstmatige berg in de bossen ontstaan door het verzamelen en opstapelen van het puin na de bombardementen op Berlijn in 1945. Ned.1, 19.30-20.00u.

No waste like home. De Britse presentatrice Penney Poyzer bezoekt milieu-onvriendelijk huishouden. Vanavond ziet zij het als een uitdaging om de familie Roberts uit hun auto's te krijgen en hen aan andere mogelijkheden van vervoer te laten wennen. Verder wil ze het waterverbruik van de familie verminderen. Ned.3, 19.50-20.25u.

De leugen regeert. Aandacht voor de enquête van de actualiteitenrubriek Twee vandaag over de vrijheid van meningsuiting die de gratis krant Metro verkeerd samenvatte met de kop “Jeugd: racisme oké'. Verder aandacht voor de publicatie van de zogeheten Endstra-tapes - het verslag van de gesprekken van politierechercheurs met de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar - in een boek van twee journalisten van Het Parool en op de website van het blad Quote. De vraag daarbij is of journalisten stukken die niet gecheckt kunnen worden en die ook nog eens schadelijk kunnen zijn voor de rechtsgang, mogen publiceren. Annemieke Besseling (hoofdredacteur van het Brabants Dagblad) en Folkert Jensma (hoofdredacteur van NRC/Handelsblad) beoordelen de kwesties. Ned.3, 20.25-21.05u.

amusement

Wie is... de Mol? Slot van een serie waarin tien bekende Nederlanders in Argentinië op jacht zijn naar de verrader in hun midden. Vanavond wordt duidelijk wie de winnaar, wie de verliezer en wie de mol is. Ned.2, 20.30-21.30u.

Alles voor de show: Tv-presentatoren. Eerste aflevering van een eigenzinnige terugblik op 50 jaar Vlaamse televisie, vol archieffragmenten. Vanavond over de televisiepresentatoren. België 1, 22.10-22.35u.

Raymann is laat. Late night show met de cabaretier en stand-up comedian Jörgen Raymann. Opiniepeiler Maurice de Hond praat over Deventer moordzaak en is ervan overtuigd dat de veroordeelde Ernest Louwes ten onrechte voor twaalf jaar in de gevangenis zit voor de moord op weduwe Wittenberg. Ook aanwezig schrijfster en presentatrice Naema Tahir, bekend door haar boeken Een Moslima Ontsluiert (2005) en Kostbaar Bezit (2006). Ned.3, 22.55-23.40u.

sport

Nacompetitie & Formule I. Samenvatting van de wedstrijden Willem II tegen De Graafschap en FC Volendam tegen NAC in de promotie/degradatie-regeling tussen de eredivisie en eerste divisie. Ook het laatste nieuws en vrije trainingen van het aankomend raceweekend. SBS6, 22.05-22.30u.