Televisie Film van de dag

Coup de torchon. De Franse regisseur Bertrand Tavernier bewerkte Jim Thompsons misdaadroman Pop 1280 en verplaatste de actie van het Amerikaanse zuiden in de jaren tien van de vorige eeuw naar het koloniale Senegal in de jaren dertig. Een verandering die eigenlijk heel trouw is aan de roman, want de eerste slaven die naar de Nieuwe Wereld verscheept werden, kwamen uit West-Afrika. De plaatselijke politiechef lijkt een halve gare, maar langzaamaan ontpopt hij zich tot een soort wraakengel die iedereen die hem ooit heeft dwarsgezeten neerknalt. Coup de torchon speelt zich af in een moreel niemandsland waar ambiguïteit de norm is. Is de corrupte sheriff een slachtoffer van de neerbuigendheid van anderen of een cryptofascist? De film doet een beetje aan Taxi Driver denken, waarin je ook gedwongen wordt je te identificeren met een geobsedeerde gek.

(Bertrand Tavernier, 1981, F), België 2 (Canvas), 23.45-1.55u.
    • André Waardenburg