Spijtig, maar NAC-fans zijn verwend

Na een frustrerend seizoen hoopt voetbalclub NAC via de `finale` van de promotie/- degradatieplay-offs alsnog lijfsbehoud veilig te stellen. Fans houden hun hart vast. Verslag uit Breda.

Stef van Dongen (10) bekijkt de training van zijn favoriete voetbalclub NAC, die vanavond aantreedt tegen FC Volendam. (Foto Bas Czerwinski) 02-04-2006, BREDA. SUPPORTERS TIJDENS DE TRAINING VAN NAC. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

John van Dongen (65) gaat er eens goed voor staan. Wijdbeens en tegen het felle zonlicht in turend, bekijkt hij de verrichtingen van de NAC-selectie, die vandaag een van haar laatste trainingen afwerkt voor de finale (best-of-three) van de promotie/degradatieplay-offs tegen FC Volendam. “De ploeg kampt met grote problemen“, vindt Van Dongen, die al een halve eeuw lang alle thuiswedstrijden van NAC bezoekt. “Maar mijn inschatting is dat ze het wel gaan redden.“

Ook zijn 10-jarige kleinzoon Stef vertrouwt erop dat NAC de finale van de play-offs om een plaats in de eredivisie zal winnen. “Jenner (spits van NAC, red.) sleept de ploeg er wel doorheen“, voorspelt de jongste Van Dongen. In een half uur tijd heeft hij achttien spelers bereid gevonden hun handtekening op zijn T-shirt te zetten. Zijn dag kan niet meer stuk.

Van de naar schatting vijfentwintig NAC-supporters die het elftal vandaag een hart onder de riem komen steken, is het merendeel optimistisch gestemd. Zij achten de kans klein dat hun ploeg voor het eerst sinds zeven jaar degradeert. “Maar“, nuanceert John van Dongen “dit is geen dwarsdoorsnede van het legioen. Als ik op de tribune zit, hoor ik vaak heel andere geluiden. Er wordt veel gescholden - vooral de trainer moet het ontgelden. Ik vind het spijtig om toe te geven, maar het NAC-publiek is verwend. Loopt het wat minder, dan eist het meteen het vertrek van de trainer. Dat komt de sfeer in de ploeg niet ten goede.“

Ook Dimitri Ensing, lid van de clubraad, een orgaan dat de belangen van de supporters behartigt, kent de negatieve geluiden. `Gloryhunters` noemt hij de aanhangers die in mindere tijden met hun vuist op tafel slaan. “Bij een foute pass beginnen ze meteen te fluiten. Of ze richten vernielingen aan als de uitslag tegenvalt. Onbegrijpelijk. Word dan fan van een Brabantse topclub als PSV, denk ik dan.“

Toch zijn er volgens Ensing genoeg supporters die dit teleurstellende seizoen vierkant achter NAC zijn blijven staan. De vijfhonderd kaarten voor de georganiseerde busreis van vanavond naar Volendam zijn niet voor niets uitverkocht. “Die bussen vertrekken halverwege de middag. Veel mensen nemen vrij om er bij te kunnen zijn. Dat vind ik een goed teken.“

Ook Ad van den Bemt, voorzitter van de 2.500 leden tellende supportersvereniging van NAC, merkt dat de wedstrijd tegen Volendam de gemoederen in Breda in beroering brengt. Toen hij afgelopen weekend boodschappen deed in de stad, werd hij om de haverklap staande gehouden door supporters die van hem wilden horen of `we het gaan redden`. Ook zijn collega`s - Van den Bemt werkt als bouwvakker boven de grote rivieren - beschouwen hem als een orakel. Grinnikend: “Niemand, ook ik niet, weet hoe dit avontuur afloopt. Maar zeker is dat het leeft in de stad.“

Op de vraag waarom de club dit seizoen zo slecht presteert - van de 34 competitiewedstrijden won NAC er slechts acht - komt geen eenduidig antwoord vanuit Breda. “Ze hebben te veel van dezelfde spelers“, vindt Bertus Quaars (58), linkermiddenvelder van NAC in de jaren zeventig. “Aan technisch begaafde voetballers geen gebrek, maar waar blijven de knokkers?“ Cees Theuns, commissielid jeugdopleiding: “De eenheid ontbreekt. NAC heeft goede spelers, maar er staat geen elftal. Hoe dat komt? Doordat de jongere spelers te veel aan hun lot worden overgelaten. Als jeugdspeler hebben ze de beschikking over een mentale begeleider en een studiebegeleider. Bij jong NAC en het eerste elftal moeten ze zichzelf zien te redden. Het gat is simpelweg te groot.“

Theuns is een van de weinigen die durven toe te geven dat hij niet gerust is op een goede afloop. “En als we degraderen is dat bijzonder slecht voor het imago van de club“, zucht hij. “Dan zie ik veel van onze jonge talenten naar Willem II en RKC overstappen.“

Misschien dat Theuns hoop kan putten uit de statistieken. Van de tien duels die NAC en Volendam in de afgelopen tien jaar tegen elkaar speelden in de ere- en de eerste divisie, won NAC er acht - waarvan drie zonder tegentreffer.

    • Danielle Pinedo