SNS Reaal voor 1,3 mrd naar de beurs

De beursgang van bank en verzekeraar SNS Reaal zal het bedrijf maximaal 1,29 miljard euro opbrengen. Het geld wil SNS Reaal gebruiken om verder te groeien, vooral in de Randstad.

De verkoop van de bijna 70 miljoen aandelen begint vandaag en moet leiden tot een beursnotering op effectenbeurs Euronext.

De gang naar het Damrak moet SNS Reaal flexibeler maken, zei bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen vanmorgen op een persconferentie.

“De beursgang vergroot de strategische flexibiliteit, geeft ons direct toegang tot de Europese kapitaalmarkt en zorgt ervoor dat we bekender worden, omdat ons profiel wordt versterkt“, aldus Van Keulen.

SNS Reaal wil het geld gebruiken om te groeien. De dienstverlener, ontstaan in 1997 na de fusie van de SNS bank en verzekeraar Reaal, was drie jaar geleden nog vrijwel afwezig in de grote steden in de Randstad. Inmiddels heeft het bedrijf zestien vestigingen in het westen van het land en wil het dit aantal uitbreiden naar 25 in 2008. “We openden 2,5 jaar geleden bijvoorbeeld een kleine branche in Rotterdam en nu hebben we een winstgevende operatie in de stad“, zei Van Keulen. “Er is kennelijk ruimte voor nog een speler in de Randstad“, zei hij, verwijzend naar de veel grotere rivalen zoals ABN Amro, ING en Rabobank.

SNS Reaal, dat uitsluitend actief is in Nederland, beloofde de toekomstige aandeelhouders vanmorgen betrouwbare saaiheid. “Zij moeten geen spectaculaire jaren van ons verwachten, niet in positieve of negatieve zin. Wij zullen daarentegen een zeer stabiele, saaie en voorspelbare groei laten zien van de winst per aandeel van 10 procent“, zei Van Keulen.

Het bedrijf zal na de beursgang voor 30 procent verhandelbaar zijn en de Stichting Beheer SNS Reaal houdt 70 procent. Als er veel interesse is voor de aandelen tijdens de emissie kan er een extra pakket aandelen, een zogenoemde greenshoe, worden uitgegeven. Het belang van de stichting loopt dan terug tot 65,5 procent. De stichting heeft gezegd in de toekomst bereid te zijn minderheidsaandeelhouder te worden. De aandelen moeten tussen de 16 en 18,50 euro per stuk gaan kosten. De beursgang heeft daardoor, exclusief de extra greenshoe, een waarde van minimaal 1,12 miljard euro en maximaal 1,29 miljard euro.