Sjieke chatgadget

De iPaq HW6915 is een handheld computer met ingebouwde triband-gsm en draadloze netwerkondersteuning. Dat klinkt misschien wat al te zakelijk,6915_1.jpg en vandaar dat fabrikant HP het ook een Mobile Messenger noemt, omdat je met het duimtoetsenbord lekker snel kunt chatten op de mobiele MSN-versie van Windows Mobile. Ook sms’en gaat een stuk sneller dan met een numeriek toetsenbord op een gewone telefoon.
Op het preproductiemodel dat het Hebben-team testte, werkt typen met het keyboardje sneller dan schrijven met de stylus op het touchscreen. Dat kan ook te maken hebben met de handschriftherkenning van Windows Mobile, waar je altijd even aan moeten wennen. Maar het feit is dat zelfs knoestige mannenhanden nog een foutloos berichtje ingevoerd krijgen op deze sjieke mobiele chatgadget van 665 euro.
De HW6915 kan draadloos internetten, maar de ingebouwde browser, Internet Explorer,stelt in zijn het Pocket PC-jasje niet zo veel voor. Dan liever de Opera-browser downloaden, want die geeft de meeste internetpagina’s een stuk beter weer. Telefoneren met dit toestel gaat prima; goede geluidskwaliteit en goed toegankelijke toetsen.
De 6915 heeft alle verbindingen die je maar kunt wensen en schakelt bij gebrek aan een draadloos netwerk netjes over op een gprs-verbinding. Het testmodel is al voorzien van navigatiesoftware, maar een werkende ingebouwde GPS-ontvanger heeft HP nog niet in het preproductiemodel weten te verwerken. Daarvoor is ons geval een bluetooth ontvanger nodig, die meestal standaard bij een navigatiepakketje meegeleverd wordt.
De batterijduur is beter dan je zou verwachten met al die draadloze verbindingen aan boord. Dankzij de 1200 mHa batterij kun je een dag bellen. Veel internetten beperkt die tijd tot een uurtje of vier.
Even snel naar flight mode overschakelen is makkelijk: het besturingssysteem, Windows Mobile. Daarin zijn alle draadloze verbindingen met één druk op de knop af te sluiten.

Over de beschikbaarheid en levertijden van de HW6915 zijn op internet gemengde berichten te vinden, maar hij is inmiddels op veel plekken te koop voor rond de 665 euro. Dat is duurder dan zijn voorgangers, maar die hadden dan ook geen wifi en GPS ingebouwd - hoewel GPS nog niet in het preproductiemodel werkte.
Tenslotte: jammer van dat wat goedkope plastic beschermklepje, maar er zijn voor deze soort iPaqs hele coole hoesjes en beschermdoosjes te koop.

Volledige specificaties staan hier

    • Marc Hijink