President Taiwan moet ver omvliegen

Veel echte vrienden heeft het democratische Taiwan niet meer, en het kost president Chen Shui-bian ook steeds meer moeite om hen te bereiken. Deze week moet hij wel een zeer pijnlijke vernedering incasseren op weg naar Paraguay en Costa Rica, twee van de 25 landen die Taiwan nog wel erkennen.

Eigenlijk is het Chens eigen schuld: graag had hij op weg naar Latijns-Amerika twee tussenstops gemaakt, in New York en in San Francisco, om op Amerikaans grondgebied zijn internationale status glans te geven. Maar de VS, de facto Taiwans belangrijkste bondgenoot, weigerden. Hij mocht alleen landen om bij te tanken in Anchorage in Alaska, wat Chen tandenknarsend weigerde. Washington heeft geen zin in ruzie met China (dat Taiwan wil inlijven) en vindt dat Chen zich te provocatief uitlaat jegens Peking.

Gisterochtend vertrok Chen uit Taipei voor zijn reis naar Latijns-Amerika om nu weer te worden geweigerd in Beiroet - onder druk van Peking. China kon in actie komen omdat de VS Chens vertrouwelijke reisplannen aan de media hebben gelekt, haalde minister James Huang van Buitenlandse Zaken uit. Chen zelf zwijgt tot nog toe over het feit dat hij op het laatste moment moest uitwijken naar Abu Dhabi.