Premier Israël wil grote delen van de Westoever annexeren

Jeruzalem. Israël zal de grootste joodse nederzettingen op de Westoever vergroten en voorgoed inlijven. De kleinere enclaves op de Westoever zullen worden opgeheven, want die zijn volgens de nieuwe Israëlische premier Ehud Olmert ”een bedreiging voor het voortbestaan van Israël als een joodse staat”. Olmert presenteerde gisteren de plannen van zijn kabinet. Een van die plannen is de splitsing van Jeruzalem in een joods deel en een Palestijnse deel. Dit plan houdt in dat de meeste Arabische delen van de stad worden teruggegeven aan de Palestijnen, terwijl de joodse delen in handen van Israël blijven. Israël wil het gezag over de oude stad behouden, waar de heiligdommen van moslims, joden en christenen zijn gelegen. Dit zal voor de Palestijnen echter onaanvaardbaar zijn.