Poezie op bestelling

Ik kan me heel goed voorstellen dat Ilja Leonard Pfeijffer - de man van 500 euro - tot op de dag van vandaag spijt heeft van zijn weigering een persoonlijk gedicht te schrijven bij wijze van origineel afscheidscadeau voor een zonder twijfel cum laude afgestudeerde huisgenote van een naar poëzie smachtend meisjesstudentenhuis in het nuchtere Groningen (CS, 28 april). Temeer daar ik de inspirerende opdracht wel gretig met beide handen heb aanvaard:

Afscheid van mijn favoriete studente

Hoe of je heet,

ik zou het echt niet weten,

Maar er is één ding dat ik zeker weet

En dat ik van mijn leven niet vergeet:

Wie jou gezien heeft,

zal jou nooit vergeten.

Zoals jij stralend ergens binnentreedt

Met een présence

die goddelijk mag heten,

Je lieve lach die uitnodigt tot daten

Maar denk maar niet

dat ik dat dorst of deed.

Nu zul je met de zuiderzon vertrekken

En vind je onder Zwolle vast een baan,

Zoals die dingen in het leven gaan.

Ach, kon ik je verblijf

maar eeuwig rekken

En eeuwig

met je blijven zitten kwekken,

Omdat ik zo geniet van jouw bestaan.

    • Onno Kasteelen