Pijnloos epileren bestaat niet

Je schijnt eraan te wennen, maar epileren blijft voor veel mensen een pijnlijke affaire. Fabrikanten doen hun best daar verandering in te brengen.

De Satinelle Ice links veroorzaakt pijn maar blijkt goed te epileren. Het gebruik van de Satinelle Massage is vrijwel pijnloos maar bij inspectie van het been blijkt dat hij haartjes achterlaat. Foto Jaime Halegua Halegua, Jaime

Epileren is geen pretje. Je schijnt eraan gewend te kunnen raken. “Echt, na een paar keer voel je er niets meer van“, beweren vriendinnen die de pijngrens al eerder hebben overschreden. Philips is tenminste eerlijk. Op de verpakking van de Satinelle Ice 6492, een epileerapparaat met ijs-element dat je benen meteen na het epileren koelt, staat met grote letters: `minder pijnlijk`, niet pijnloos. Toch blijven fabrikanten proberen epileren aantrekkelijk te maken.

Philips introduceerde de `vernieuwde` Satinelle Ice vorige maand. Naast de ijskoeler heeft het apparaat nu ook een massage-element. Deze techniek is overgenomen van de Satinelle Massage, een epileerapparaat dat het bedrijf in 2005 op de markt bracht. Is er sprake van verbetering?

Voor het epileren moet het koelelement van de Ice minstens vier uur in de vriezer liggen. Als de vloeistof in het element blauw kleurt, is hij klaar voor gebruik.

Bij het aanzetten maakt de Ice de snerpende herrie van een tandartsboor. Zet je het apparaat op de huid zonder het - zoals de gebruiksaanwijzing voorschrijft - met lange halen tegen de groeirichting van de haren in te bewegen, dan geeft de epileerkop een flink prikkend, branderig gevoel. Leuk is anders.

Volg je echter de gebruiksaanwijzing door lange halen te maken, dan is de pijn dragelijk. Alleen op plekken waar bot dicht onder de huid ligt, zoals bij knieën en enkels, is het epileren écht pijnlijk. Het resultaat mag er wel zijn: een mooi glad been, zonder `resthaartjes`.

Of het koelelement echt helpt, is pas goed te voelen door op het andere been de Satinelle Massage te gebruiken. Die geeft ook een hard geluid, maar meer als dat van een elektrische tandenborstel. Minder angstaanjagend. Een voordeel is ook dat dit apparaat snoerloos is, en na het opladen 25 minuten lang bruikbaar blijft. Hoewel het massage-element flink trilt, is het toch goed stil te houden. Bij de eerste halen is er opluchting. De pijn valt mee. Zou dat de gewenning zijn, of is de Satinelle Massage gewoon beter?

Dan de inspectie van het been. Na even lang epileren als met de Ice, blijkt de Massage vrij veel haartjes te hebben overgeslagen. Zelfs als je, om ze alsnog te verwijderen, een aantal keer over dezelfde plek rolt, blijven er haartjes over. De conclusie is duidelijk. Pijnloos bestaat niet. Dan maar liever in één keer goed met de nieuwe Satinelle Ice.

Philips Satinelle Massage 6461, bestaat sinds maart 2005, adviesprijs 79 euro. Philips Satinelle Ice 6492, bestaat sinds maart 2006, adviesprijs 99 euro.

    • Janna Laeven