Pas verschenen

René Appel: Los geld. Prometheus, 268 blz. € 16,95

Het ogenschijnlijk gelukkig huwelijk van een makelaar komt onder druk te staan als zijn vrouw wordt ontvoerd. Nieuwe misdaadroman van de tweevoudig winnaar van de Gouden Strop René Appel.

Guus Luijters: De hongergoochelaar. Nieuw Amsterdam, 128 blz. € 12,50

Een variété-artiest ziet op een stationnetje een klein meisje staan, geheel alleen in de mist. Hij ontfermt zich over haar. Kort verhaal van schrijver Guus Luijters over een vriendschap tegen het decor van de hongerwinter in 1944.

M. Vasalis: Verzamelde gedichten. Van Oorschot, 202 blz. € 25,–

Bundeling van het gehele oeuvre van M. Vasalis. Zij publiceerde drie bundels, Parken en Woestijnen (1940), De vogel Phoenix (1947) en Vergezichten en gezichten (1954). In 2002 verscheen postuum De oude kustlijn.

NON-FICTIE

C. B. Cornelissen: Onvoltooid verleden tijd Jodenvervolging in Almelo. Twents-Gelderse Uitgeverij de Bruyn, 332 blz. € 45,–

Auteur C. B. Cornelissen verdiepte zich in geschiedenis van de joodse gemeenschap in Almelo en omstreken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hellmut G. Haasis: Hitler die blaas ik op De aanslag door Georg Elser Bürgerbräukeller, München, 8 november 1939. (’Den Hitler jag’ ich in die Luft’ Der Attentäter Georg Elser - Eine Biographie). Vert. Albert Beijering, IJzer, 284 blz. € 19,50

Biografie over de timmerman uit Hermaringen, Georg Elser, die ‘den Krieg verhindern wollte’. Op acht november 1939 pleegde hij een aanslag op Hitler die door een stom toeval mislukte.

Jaap Polak en Ina Soep: Tussen de barakken... Liefdesbrieven in Westerbork en Bergen-Belsen. Verbum, 256 blz. € 22,50

De nieuwe uitgave in de Holocaust Bibliotheek is een briefwisseling tussen twee mensen die verliefd op elkaar werden in Kamp Westerbork. Een liefde in een hopeloze toestand. Afgelopen januari waren zij 60 jaar getrouwd.

Gordon F. Sander: De familie Frank die de oorlog overleefde (The Frank Family That Survived). Vert. Richard Kruis, Bert Bakker, 364 blz. € 29,95

De Amerikaanse journalist en historicus Sander beschrijft de geschiedenis van zijn familie, het andere gezin Frank dat in Den Haag ondergedoken zat en de Tweede Wereldoorlog wel overleefde.

Willemijn Stuifbergen-Duijn: Dagboek van een boerin in Bakkum tijdens de oorlog Van het een in het ander. Provesta Consultancy b.v. 302 blz. € 17,50

Kleindochter Margaret Pronk-Stuifbergen bewerkte de dagboeken van haar grootmoeder die zij tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef aan haar in Zuid Afrika wonende zoon omdat ‘hij moest weten wat in er in zijn vaderland gebeurde’.

Daniël Vanacker: Het 14-18 boek De kleine Belgen in de Grote Oorlog. Waanders, 432 blz. € 14,95

Met meer dan 400 originele foto’s en uitgebreide bijschriften wordt de geschiedenis verteld van het lot en het leven van de Belgen in de Grote Oorlog.

Henri van der Zee, René Kok, Erik Somers: Londen in oorlogstijd Wandelingen in de voetsporen van Wilhelmina. BZZTôH, 96 blz. € 17,50

Geïllustreerde uitgave waarin 7 routes beschreven worden langs regeringgebouwen, hotels, kerken en villa’s die van belang waren voor prominente Nederlanders, onder wie koningin Wilhelmina, die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun toevlucht zochten in Londen.Waanders, 432 blz. € 14,95