Ouderen verdeeld over AOW

De ouderenbonden zijn verdeeld over de plannen van PvdA-leider Wouter Bos om gepensioneerden mee te laten betalen aan de AOW. Twee bonden wijzen de voorstellen van Bos niet op voorhand af. De grootste ouderenbond, Unie KBO, stelt echter dat fiscalisering van de AOW “niet aan de orde“ is.

KBO-voorzitter Van der Heide (met 275.000 leden de grootste bond): “Ouderen hebben hun leven lang gewerkt. We moeten hen niet extra gaan belasten. Ze betalen al mee aan de AOW via de belastingen.“ De protestants-christelijke PCOB steunt de voorstellen van Bos. “Het is goed als rijke gepensioneerden meebetalen aan de AOW van minder daadkrachtigen. Er moet wel een goede overgangsregeling komen“, zegt een woordvoerder. Ook de ANBO wil over de voorstellen van Bos praten. De ANBO vindt dat alleen mensen met een aanvullend pensioen van boven 15.000 euro per jaar mee zouden moeten gaan betalen. Bos stelt deze grens op 10.000 euro. PCOB en ANBO hebben samen 288.000 leden.

De jongerenvakbond AVV steunt Bos. FNV en CNV verwijzen naar een eerder SER-advies. Hierin staat dat rijkere ouderen “geleidelijk“ aan mee zouden moeten betalen aan de AOW.