Oud-agent van BVD gearresteerd

De Rijksrecherche heeft gisteren een voormalig agent van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD, de voorloper van de AIVD) aangehouden.

Aanleiding vormt een publicatie in De Telegraaf, op zaterdag 21 januari, van geheime BVD-dossiers over de bende van de crimineel Mink K. Hieruit zou blijken dat de aangehouden agent ambtenaren bij justitie en politie omkocht.

De aanhouding is vanochtend bevestigd door een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De woordvoerder zegt “erg verheugd“ te zijn over de aanhouding. Hij wilde vanochtend in het belang van het onderzoek verder geen mededelingen doen. Ook het openbaar ministerie (OM) in Breda heeft gisteren een verklaring naar buiten gebracht dat “de Rijksrecherche een verdachte heeft aangehouden naar aanleiding van een strafrechtelijk onderzoek naar het lekken van staatsgeheimen“. Het OM in Breda was vandaag niet bereikbaar voor nadere toelichting.

Eind januari meldde De Telegraaf dat BVD-documenten over Mink K. in het criminele circuit waren terechtgekomen. Dat werd bevestigd door minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD). Vrijwel direct na de onthulling besloot het departement aangifte te doen.

Uit de gelekte documenten bleek dat het om een onderzoek gaat van het zogeheten Mikado-team van de BVD. Het Mikado-team deed tussen 1996 en 1999 onderzoek naar drugs- en wapenhandelaar Mink K. en zijn organisatie. De BVD beschikte over twee informanten, Sentaro en Herfstbos genoemd, die beweerden dat Mink K. jaarlijks twee miljoen gulden (900.000 euro) apart zette om hoge functionarissen bij politie en justitie om te kopen. Ook zouden liquidaties zijn uitgevoerd met door de politie in beslag genomen wapens, die voor de gelegenheid werden `uitgeleend`. Volgens De Telegraaf werkte de gisteren gearresteerde oud-BVD`er mee aan het onderzoek naar Mink K.