Omelet gezond

Voor 2 pers. als lunchgerecht:

4-5 eieren (afhankelijk van de grootte)

2 eetlepels fijngesneden gladde peterselie

zout en versgemalen zwarte peper

olijfolie extra vierge

2 volle eetlepels rode pesto (uit een potje)

12-13 halve zongedroogde tomaten onder olie

4 handjes jonge veldsla, gewassen en gedroogd

vers geperst citroensap

8-10 zwarte Italiaanse olijfjes met pit

Ach, als er toch geen omeletten waren, dan was een mens heel wat minder goed af op deze aardkloot. Een goed gebakken Franse omelet is een van de beste manieren om snel iets lekkers, voedzaams en warms op tafel te zetten voor de lunch dat tevens meer voldoening schenkt dan een tosti. Variatie, dat is het allesbepalende woord voor iemand die geregeld zijn toevlucht tot een omelet neemt. Ditmaal wordt het een omelet voorzien van wat lekkere spullen uit een potje. South Beach en Atkinson adepten kunnen hier prima mee uit de voeten. Bereiding: Verhit een vliesdun laagje olie in een bakpan op een halfhoog vuur. Klop intussen de eieren los, roer de peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Giet het eierstruif in de pan en bak de omelet tot het struif vrijwel geheel gestold is maar het oppervlak nog net een beetje vloeibaar is. Dat wordt in Frankrijk “une omelette baveuse' genoemd. Draai het vuur uit, strijk de rode pesto over de helft van de omelet uit en beleg die tevens met 4-5 halve gedroogde tomaten. Klap de omelet dubbel en snijd hem in twee gelijke stukken. Leg ze op twee voorverwarmde borden en vul de resterende ruimte op het bord op met de veldsla. Garneer de veldsla met de resterende zongedroogde tomaten en de olijfjes. Sprenkel een drupje olijfolie en citroensap over de sla en maal er wat zeezout uit de molen over. Klaar-genieten-maar.

Morgen: zalmfilet met saus.

    • Florine Boucher