Nooit meer spoelen met de camcorder

Een probleem van digitale registratie blijft de geheugencapaciteit. Uitbreiding van die capaciteit heeft t consequenties voor de apparaten waarmee wordt geregistreerd.

Sinds een jaar zijn er camrecorders die opnemen op een harde schijf

In menige huiskamer staat al een videorecorder met een harde schijf. Geen gedoe meer met cassettes, niet meer zoeken naar een vrij stukje band, alle opnames altijd op een rijtje, op volgorde van datum of alfabet. Die kant gaat het ook op met videocamera`s.

De toon is de afgelopen jaren gezet door digitale fototoestellen en mobiele telefoons. Met veel van deze apparaten is het al mogelijk korte video`s op te nemen, die in een vast geheugen worden opgeslagen als een bestand. De bedoelde toestelletjes zijn niet erg goed als videocamera`s, de geheugens zijn beperkt, dus het blijft bij onscherpe filmpjes van enkele tientallen seconden.

Inmiddels zijn er videocamera`s die data opslaan op geheugenkaartjes van 3 bij 2 cm. Een voorbeeld is de SDR-S100 van Panasonic (1.299 euro). Het voordeel van geheugenkaartjes is meteen aan deze camcorder te zien: hij is slechts iets groter dan een pakje sigaretten en weegt nog geen drie ons. Door de afwezigheid van bewegende delen is de accu kleiner en blijven storende bijgeluiden op de video afwezig.

De SDR-S100 wordt geleverd met een SD-kaartje van 2 gigabyte. Hierop past in de beste breedbeeldkwaliteit een half uur video; dit is te vergelijken met een `hoge` beeldkwaliteit op een harddisk- of dvd-recorder. In de slechtste kwaliteit kan er anderhalf uur op de kaart. Dit is te vergelijken met `medium` op een recorder in de huiskamer. De benodigde geheugenkaartjes worden snel ruimer en goedkoper: 2 gb kost ongeveer 100 euro. Kaartjes van 4 en 8 gb zijn al te koop. Wel raadt Panasonic aan de duurdere `high speed`-variant te nemen, omdat anders de kans bestaat dat bij het opnemen data verloren gaan. Voor dit artikel zijn opnamen gemaakt op normale kaartjes, zonder dat er ongerechtigheden in beeld te zien waren. Een vol kaartje kan via een draad worden gekopieerd naar een pc of een videorecorder, maar het kaartje kan ook direct in de computer worden gestoken, als die een kaartlezer heeft.

Sinds een jaar zijn er camcorders die opnemen op een harde schijf. Pionier in deze klasse is JVC, het merk dat vier jaar geleden als eerste met een harddisk-videorecorder kwam. De camera`s van de Everio-serie (800-1100 euro) hebben een harddisk van 20 of 30 gb. 1 gb is in de beste van de vier beeldkwaliteiten goed voor ongeveer een kwartier video, hetzelfde als bij de Panasonic. In de slechtste kwaliteit past ruim een uur op één gb, maar deze stand is af te raden.

Het voordeel van een harddisk is de enorme opslagruimte. Toch, vroeg of laat is de schijf vol. Ook bij JVC kunnen de beelden naar een recorder of een pc worden gekopieerd om daar eventueel verder te worden bewerkt. Camcorders als deze twee nemen overigens niet op in het dv-formaat dat wordt gebruikt door camera`s met digitale cassettes. Dat betekent dat de dv-ingang van de dvd- of harddiskrecorder niet bruikbaar is, maar de video-ingang met de tulpstekkertjes wel.

    • Herbert Blankesteijn