`Mugabe Highway`

De president van Malawi, Bingu wa Mutharika, heeft zijn ambtgenoot uit Zimbabwe, Robert Mugabe, geëerd door een snelweg naar hem te vernoemen.

Mugabe mocht gisteren het lint doorknippen van de Robert Mugabe Highway, die de zuidelijke stad Blantyre verbindt met Mulanje, aan de grens met Mozambique. Het eerder aangekondigde protest bleef uit.

Malawische ngo`s vrezen dat het gebaar de verstandhouding met westerse donoren belast. Voor de snelweg zou ontwikkelingsgeld van de EU zijn gebruikt, terwijl die EU Mugabe heeft verboden naar haar lidstaten te reizen. De regering ontkent dat. Mugabe wordt bekritiseerd voor de repressie van pers en oppositie. Hij viel helemaal in onmin na inbeslagname in 2000 van de boerderijen van blanke boeren. Volgens Mugabe zijn de critici “zwarten die praten voor hun blanke meesters“.

Wa Mutharika roemde Mugabe om zijn rol in het regionale verzet tegen de Britse kolonisator in de jaren `70. “We hadden verschillende wegen die vernoemd zijn naar mensen die tijdens het kolonialisme misschien zwarten vermoord hebben. Mugabe is echter een echte zoon van Afrika. Hij verdient deze eer.“