Moskou kwaad na kritiek Cheney

In Moskou is met woede gereageerd op het verwijt van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney, die gisteren in de Litouwse hoofdstad Vilnius Rusland beschuldigde van “chantage“ van buurlanden met zijn olie en gas.

De beschuldiging van Cheney - de scherpste van een Amerikaanse leider aan het adres van Rusland in lange tijd - is voor Moskou “volstrekt onbegrijpelijk“, zo heette het in een verklaring van het Kremlin. “De toespraak van de heer Cheney is volgens ons een subjectieve evaluatie van ons en van de processen die in Rusland gaande zijn,“ aldus de verklaring.

Russische parlementariërs lieten zich in dezelfde zin uit. “Het is niet Amerika dat ons een les over democratie moet leren“, aldus de communist Valentin Koeptsov, vice-voorzitter van de Doema. “Men moet zien wie het zegt. De hele wereld leert ons lesjes, maar we moeten voor alles ons eigen belang verdedigen.“ Een ander Doemalid bestempelde de opmerkingen van Cheney als “haatdragend en onprofessioneel“.

Cheney hekelde gisteren Rusland omdat het volgens hem zijn energiebronnen misbruikt als instrumenten van chantage en intimidatie door leveranties te manipuleren of het transport van gas te monopoliseren. Die opmerking sloeg op het dichtdraaien, door Moskou, van de gaskraan naar Oekraïne, eerder dit jaar. Cheney vond dat een dergelijk optreden “geen enkel legitiem doel dient“. Daarnaast hekelde Cheney “tegenstanders van hervormingen“ die in Rusland proberen “de winst van het afgelopen decennium“ teniet te doen door democratische rechten terug te nemen. “Op veel gebieden, van godsdienst tot de media tot niet-gouvernementele organisaties en politieke partijen, heeft de regering de rechten van burgers op oneerlijke en onfatsoenlijke wijze ingeperkt“, aldus Cheney.

Cheney sprak op een conferentie met Oost-Europese leiders. Op diezelfde conferentie viel gisteren de Georgische president, Michail Saakasjvili, uit naar Moskou. Hij beschuldigde het van het ondermijnen van de nationale soevereiniteit en de economische groei in ex-Sovjet-republieken.