McClaren coach Engelsen

Steve McClaren is gisteren door de Engelse voetbalbond (FA) benoemd als bondscoach. De huidige trainer van Middlesbrough volgt na het komende wereldkampioenschap Sven-Göran Eriksson op. McClaren tekende tot en met het WK in 2010.

De 45-jarige McClaren werkt sinds 2001 voor Middlesbrough en is daarnaast assistent-bondscoach van Engeland.

McClaren was niet de eerste keuze van de FA. Zes dagen geleden liet de Braziliaan Luis Felipe Scolari weten geen interesse in de baan te hebben wegens het `mediageweld` in Engeland.

Naast McClaren waren ook Sam Allardyce (Bolton Wanderers), Alan Curbishley (Charlton Athletic) en de Noord-Ier Martin O`Neill (ex-Celtic) kandidaat.

“Dit is de grootst denkbare eer voor een trainer“, zei McClaren. “Een absoluut hoogtepunt in mijn carrière. En tevens een enorme uitdaging. Ik heb een fijne tijd gehad bij Middlesbrough, maar deze kans kon ik niet laten liggen.“

Eriksson liet zich lovend uit over zijn opvolger: “Hij is een zeer goede trainer. Bovendien is Steve een man die goed in de groep ligt. Iedereen mag hem graag, zowel de overige leden van de technische staf als de spelers. Ik heb er geen enkele twijfel over dat hij over alle kwaliteiten beschikt om succesvol te zijn.“

McClaren voetbalde zelf bij Hull City, Derby County, Lincoln City, Bristol City en Oxford United. Bij die club startte hij in 1990 zijn trainerscarrière. In 1995 stapte hij over naar Derby County, waar hij als hoofdcoach aan de slag ging.

Vier jaar later, van 1999 tot 2001, vervulde McClaren de rol van assistent-trainer bij Manchester United. Met die club won hij in zijn eerste seizoen de Champions League, het kampioenschap en het bekertoernooi.

Na het EK in 2000 haalde de FA McClaren bij de nationale ploeg. Omdat hij dat niet mocht combineren van Manchester United, ging hij aan de slag bij Middlesbrough. Daar hoopt hij op 10 mei afscheid te nemen met de UEFA Cup. Middlesbrough speelt dan de finale tegen Sevilla.