Laatste beer opent jacht op zichzelf

Het nijlpaard is beland op de lijst van bedreigde diersoorten, en de ijsbeer houdt hem sinds deze week gezelschap.

Maar er is nóg een soort die snel in aantal vermindert: de economische beer. Waar de bull traditioneel staat voor de optimist op Wall Street, is de bear zijn zwartgallige tegenhanger. Een van de laatste prominente beren van Manhattan gaf er deze week de brui aan. Stephen Roach, de topeconoom van zakenbank Morgan Stanley, stond bekend om zijn licht apocalyptische kijk op de wereldeconomie. Het tekort op de Amerikaanse betalingsbalans zou onvermijdelijk leiden tot een krach van de Amerikaanse dollar, want de hechte internationale samenwerking tussen de belangrijkste economische blokken - vooral de Verenigde Staten, Europese Unie en China - om het probleem op te lossen, zag hij er niet van komen.

Maar Roach is om. Voor het eerst in zeven jaar, zo schreef hij maandag in zijn veelgelezen commentaar, is hij gematigd optimistisch. De lage inflatie, dankzij de globalisering, maakt het centrale banken mogelijk om de rente in een relatief laag tempo te verhogen. Daarmee verminderen zij de enorme hoeveelheid geld die op de markten rondklotst, en die zorgt voor potentieel gevaarlijke zeepbellen, bijvoorbeeld op de onroerendgoedmarkten. Omdat ze de rente niet schoksgewijs hoeven op te schroeven, kunnen zij voorkomen dat de markten instorten. Bovendien, stelt Roach, lijken de grote economische machten eindelijk bereid om de wereldwijde economische onevenwichtigheden - lees: het Amerikaanse tekort - gezamenlijk aan te pakken. Of dat lukt is een tweede, maar de bereidheid die twee weken geleden werd uitgesproken op de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds, is er.

Niet dat Roach geen risico`s ziet: dure olie, geopolitieke gevaren, protectionisme en het Amerikaanse begrotingsbeleid blijven een dreiging. Maar toch: “De wereld neemt eindelijk haar medicijn“, aldus Roach. “Laten we hopen dat het werkt.“

Roach is een belangrijke figuur op Wall Street, al nam zijn invloed de laatste tijd af, juist wegens zijn aanhoudende waarschuwingen. Zijn ommezwaai was dan ook goed voor nieuwsalarm bij de grote persbureaus.

Kunnen we nu allemaal rustig gaan slapen? Dat valt te bezien. Scepticus en meesterbelegger Warren Buffett begon destijds net aan zichzelf te twijfelen, toen de internetzeepbel knapte op de beurzen. Een ongeschreven wet luidt dat, pas als de laatste beer capituleert, de crisis nabij is. Help! Bel het Wereldnatuurfonds!

Maarten Schinkel

    • Maarten Schinkel