Kiezen moet openbaar

Lijsttrekkersverkiezingen moeten democratischer.

Daarom de website www.hetnieuwestemmen.nl.

Iedere Nederlander boven de 18 jaar heeft stemrecht. Maar valt er dan nog iets te kiezen? Eigenlijk zijn de lijsttrekkersverkiezingen binnen de politieke partijen veel interessanter: dáár wordt de koers van politieke stromingen bepaald. Maar om binnen partijen je stem te laten horen, moet je wel lid zijn, anders is het maar afwachten wie zij naar voren schuiven. De gemiddelde VVD'er is 58 jaar, dus de strijd tussen Mark Rutte en Rita Verdonk wordt beslecht door een grijs VVD-ledenbestand. Om te voorkomen dat partijpolitiek echt een aangelegenheid van ouderen wordt, moet iedereen een stem krijgen in de verkiezing van de lijsttrekker.

Dat dit geen utopisch idee is, bewijst de praktijk in de VS. Daar zijn voorverkiezingen - primaries - om presidentskandidaten te kiezen een waar democratisch fenomeen.

Dit moet ook in Nederland kunnen. Daarom gaat morgen de website hetnieuwestemmen.nl live, waarop iedereen zich kan uitspreken over zijn of haar voorkeur voor een kandidaat bij voorverkiezingen binnen een politieke partij. Op de website - een initiatief van onder andere de jongerenvoorzitters van CDA, D66 en de PvdA en ondergetekende - kunnen alle kiesgerechtigden zich registreren. Hierna ontvangt de geregistreerde een wachtwoord op zijn mobiele telefoon, dat vervolgens moet worden ingevoerd. Resultaat: one mobile, onevote.

De website zal allereerst inhaken op de strijd in de VVD tussen Rutte, Verdonk en Veenendaal. Op 31 mei kiest het VVD-ledenbestand wie hun nieuwe lijsttrekker wordt. Geregistreerden op www.hetnieuwestemmen.nl kunnen hun van advies dienen, omdat de uitslag van de site aan hen kan worden gepresenteerd. Bindend is die uitslag nog niet, maar het geeft wel inzicht in de voorkeur van de Nederlanders met belangstelling voor het democratisch proces.

Jelmer Alberts is consultant bij Berenschot

Vanaf morgen kun je stemmen via www.verdonkofrutte.nl of www.hetnieuwestemmen.nl

    • Jelmer Alberts