John van Luyn (Wasted)

Muziekprogrammeur John van Luyn haalt het Engelse punkfestival Wasted naar Amsterdam.

Twee dagen punk in De Melkweg, vorig jaar de plaats van een aanvaring met de politie, omdat festivalbezoekers zich schuldig zouden hebben gemaakt aan wildplassen.

Punk bestaat precies dertig jaar. Is een punkfestival daarmee per definitie een nostalgisch gebeuren?

'Wasted draait om het tijdperk waarin punk zijn eerste hipheid verloor en ze het hardcore of oi! gingen noemen. Bands als Peter and the Test Tube Babies en Discharge. Die stroming, net iets lomper en grover dan de Sex Pistols, wordt telkens weer geadopteerd door jonge bands. Het is harde muziek, maar ook heel makkelijk mee te zingen, heel catchy. Een groep van nu als Be Your Own Pet zou zó uit die scene van beging jaren '80 kunnen komen.'

Wasted is het Engelse woord voor iets dat we hier 'naar de kloten' zouden noemen. Spelen drank en drugs een rol?

'Hooguit bier. Vorig jaar was de bieromzet enorm. Er komen mensen uit verschillende landen en het is altijd een soort reünie van punkfans. Eigenlijk zou je subsidie moeten krijgen voor zo'n culturele ontmoeting, maar er is in geen honderd jaar iemand te vinden die dit als kunst bestempelt. Het is de kunst van de onderklasse. Niet noodzakelijk verkeerde types, maar de sfeer is anti-intellectueel.'

Vorig jaar werd er wildgeplast op de ophaalbrug en greep de politie in, met veel ophef in de pers. Hoort dat bij punk?

'Het ging om een Italiaanse toerist die toevallig voorbij De Melkweg liep. Hij piste in de gracht en werd door de politie hardhandig in de kraag gevat. Voor de ingang zatenbezoekers van het festival. Die zagen dat als een groot onrecht en liepen met zijn tienen op die twee agenten af. Gingen alleen maar een beetje dreigend om ze heen staan. Vervolgens kregen wij te horen dat we om twaalf uur 's avonds de tent moesten sluiten. Festivalbezoekers die even de stad in gingen en teru kwamen om hun spullen bij de garderobe op te halen, mochten het gebouw niet meer in. Toen er iemand met zo'n punkschoen met harde neus tegen de deur trapte, stond er meteen een cameraploeg bij om dat kleine deukje te filmen. Zo van: wat een gewelddadig publiek! Binnen was er geen enkel incident geweest. De politie had zich gewoon niet met het festival moeten bemoeien.'

Hoe rebels is punk tegenwoordig nog?

'Bands als Green Day maken punk als muziekstijl, maar ze zijn helemaal niet rebels. De populairste punkband ter wereld is NoFX, die zich consequent afzijdig houdt van de gevestigde media. Geen interviews en nooit op tv, maar live stralen ze een enorm plezier uit. Ze hebben overal schijt aan, ook aan de opgelegde jongerencultus. Punkrock is volgens hen voor volwassenen, fuck the kids. Die mentaliteit vind ik eigenlijk heel rebels.'

Wat is de beste band op Wasted?

'Peter and the Test Tube Babies is een oude favoriet. Anti-Flag heeft een heel goed album gemaakt. Ze horen bij een jonge generatie die nieuwe publiekstrekkers op gaat leveren. Van al die bands verkopen zij de meeste T-shirts.'

Wasted Festival: 6 en 7 mei Melkweg, Amsterdam.

    • Jan Vollaard