Investeerders verhogen overnamebod op VNU

Het overnamebod op de Nederlandse uitgever VNU is gisteravond met 2,5 procent verhoogd tot 7,65 miljard euro. De bieders, een groep Amerikaanse en Nederlandse investeerders, hopen met deze verhoging een aantal tegensputterende aandeelhouders van VNU over de streep te trekken. 'Voor een aantal institutionele beleggers zou de grens wel eens op dit bedrag kunnen liggen', zegt een bron rond de onderneming. Het nieuwe bod bedraagt per aandeel 29,50 in plaats van 28,75 euro. Inclusief de overgenomen schulden komt de transactiewaarde van het bod dan uit op 8,7 miljard euro.

De overnamestrijd rond VNU - de duurste ooit van een Nederlands beursfonds - dreigde te ontsporenna de tweede grote botsing tussen de bestuurders en commissarissen van VNU en de aandeelhouders. Vorig jaar hadden rebellerende aandeelhouders ook al het plan van VNU tegengehouden om voor ruim 5 miljard euro de marktonderzoeker IMS Health over te nemen.

Nu vinden sommige beleggers het bod om VNU van de beurs te halen te laag. De Amerikaanse vermogensbeheerder Knight Vinke, die ruim1 procent van de VNU-aandelen bezit, leidt de oppositie en kwam met een alternatief plan. In dat plan-B zou maar 30 procent van de aandelen VNU van de beurs gehaald worden en zou het management van VNU vervangen worden. 'Dit nieuwe bod verandert niets aan ons standpunt', zegt een woordvoerder van Knight Vinke vanuit Londen. 'Het geeft nog steeds niet de waarde van VNU weer.'

Het bod op VNU is met twee weken verlengd tot 19 mei. De bieders zeggen dat ze het bod doorzetten, als 80 procent van de aandeelhouders zijn stukken aanbiedt, in plaats van de eerder gewenste 95 procent.