Investeerders verhogen bod op VNU

Het overnamebod op de Nederlandse uitgever VNU is gisteravond met 2,5 procent verhoogd tot 7,65 miljard euro. Een vertegenwoordiger van 14,7 procent van de aandelen staakte daarop zijn verzet tegen het bod.

De bieders, een groep Amerikaanse en Nederlandse investeerders, hopen met het hogere bod tegensputterende aandeelhouders van VNU over de streep te trekken. “Voor een aantal institutionele beleggers zou de grens wel eens op dit bedrag kunnen liggen“, zegt een bron rond de onderneming.

Het bod op VNU, dat tot vanmiddag drie uur geldig was, is gisteren met twee weken verlengd tot 19 mei. Ook zeggen de bieders nu dat ze het bod gestand zullen doen als 80 procent van de aandeelhouders zijn stukken aanbiedt - in plaats van het eerder gewenste percentage van 95 procent.

Adviesbureau Templeton, dat aandeelhouders vertegenwoordigt die samen 14,7 procent van de stukken hebben, staakt zijn verzet en adviseert zijn aandeelhouders hun stukken aan te bieden. Knight Vinke, die ruim 1 procent bezit, blijft zich verzetten. “Dit nieuwe bod verandert niets aan ons standpunt“, zegt een woordvoerder van Knight Vinke vanuit Londen. “Het geeft nog steeds niet de waarde van VNU weer.“

Beleggingsfonds Fidelity, dat een belang van 15 procent in VNU heeft, heeft nog niet gereageerd op het nieuwe bod, dat per aandeel 29,50 euro bedraagt, in plaats van de 28,75 euro die het consortium van investeerders eerder bood. Inclusief de overgenomen schulden komt de transactiewaarde van het bod dan uit op 8,7 miljard euro.

De overnamestrijd rond VNU - de duurste ooit van een Nederlands beursfonds - dreigde te ontsporen tot de tweede grote botsing tussen de bestuurders en commissarissen van VNU en de aandeelhouders. Vorig jaar hadden rebellerende aandeelhouders ook al het plan van VNU tegengehouden om voor ruim 5 miljard euro de marktonderzoeker IMS Health over te nemen.

Nu vinden sommige beleggers het bod om VNU van de beurs te halen te laag. Knight Vinke leidt de oppositie en kwam met een alternatief plan. In dat plan-B zou maar 30 procent van de aandelen VNU van de beurs gehaald worden en zou het management van VNU vervangen worden.

President-commissaris Aad Jacobs van VNU stelt dat hij het bod van 28,75 euro altijd zou hebben aangenomen.