Internet Voorkeur

Teken. De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor in Nederland. Sinds 1994 is het aantal gevallen van de tekenziekte verdrievoudigd. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM). De meeste teken in Nederland brengen de ziekte van Lyme niet over, maar wie wel besmet wordt en de infectie te laat ontdekt, kan blijvende gezondheidsproblemen krijgen. De ziekte is vernoemd naar het stadje Old Lyme (Connecticut) in de VS, waar de ziekte in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd (her)ontdekt. Lyme kan leiden tot chronische problemen aan het zenuwstelsel, gewrichtspijn, hartritmestoornissen, hoofdpijn, darmproblemen, koorts- en zweetaanvallen, vermoeidheid en huidaandoeningen. Het komt regelmatig voor dat huisartsen de ziekte niet herkennen (niet in alle gevallen is de kenmerkende rode kring op de huid te vinden) en de patiënt onbehandeld blijft. In sommige gevallen is de infectie zo hardnekkig dat jarenlang antibiotica geslikt moeten worden. Er zijn verschillende websites die goede informatie over (het voorkomen van) Lyme bieden. Voor mensen die een chronische vorm van Lyme hebben, is er een aantal patiëntensites, zoals Teek Care en LymeNet.

www.rivm.nl/gezondheid/infectieziekten/meer_informatie_teken_en_ziekte_van_lyme.jsp; www.teekcare.nl; www.lymenet.nl; www.lymemed.nl; www.tweevoeter.nl/teken.php