Inspectie waarschuwt voor dure, gevaarlijke stamceltherapie

Rotterdam De Inspectie voor de Gezondheidszorg waarschuwt voor de onbekende, mogelijk gevaarlijke gevolgen van dure stamceltherapieën. In een brandbrief aan tien patiëntenverenigingen met leden die kampen met een ernstige, chronische aandoening beklemtoont de inspectie dat nut, noodzaak en veiligheid van deze behandelingen wetenschappelijk niet bewezen zijn.

Op dit moment doet de inspectie onderzoek naar twee Nederlandse bedrijven die onbewezen stamceltherapieën verkopen. Het gaat om het Preventief Medisch Centrum (PMC) in Rotterdam, een centrum voor alternatieve geneeskunde, en het in Leuvenheim gevestigde Cells4Health, dat optreedt als zorgbemiddelaar. Ze hebben de afgelopen twee jaar 400 ongeneeslijk zieke patiënten laten behandelen met niet-erkende, mogelijk gevaarlijke stamceltherapieën, bleek uit onderzoek van NRC Handelsblad. Voor 5.500 tot 20.000 euro kregen uitbehandelde patiënten stamcellen ingespoten in Rotterdam, Istanbul, Dubai en Bakoe. De inspectie hoopt dat het onderzoek ”na de zomer” is afgerond.